Čína odsúdila Pavlov telefonát s prezidentkou Taiwanu, spochybnila tiež jeho dôveryhodnosť

ta3 ČTK
31.1.2023 09:23

Čínske ministerstvo zahraničia je silne nespokojné s tým, že novozvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napísala v utorok agentúra Reuters. Pavol podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal v čase volebnej kampane.

Petr Pavel
TASR/AP

Hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásila, že Čína proti telefonátu rezolútne protestuje. Spochybnila tiež Pavlovu dôveryhodnosť. "(Telefonát) predstavuje vážne zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny a zranil city čínskeho ľudu," podotkla Mao. Prahu vyzvala, aby "okamžite prijala účinné opatrenia, ktoré by eliminovali negatívne dopady tohto incidentu a zabránili nenapraviteľnému poškodeniu čínsko-českých vzťahov".

Cchaj Jing-wen s novozvoleným českým prezidentom hovorila v pondelok, jej kancelária telefonát označila za diplomatický prielom. Pavel taiwanskej prezidentke povedal, že Taiwan a Česká republika zdieľajú hodnoty slobody, demokracie a ľudských práv a že budú ďalej posilňovať partnerstvo.

"Cchaj Jin-wen uviedla, že zvolený prezident Pavel pokračuje v duchu bývalého českého prezidenta (Václava) Havla, ktorý ctil demokraciu, slobody a ľudské práva," napísala podľa agentúry AFP kancelária taiwanskej prezidentky vo vyhlásení po zhruba štvrťhodinovom telefonáte, ktorého sa zúčastnil aj taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nejednali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Napríklad, necelý mesiac po zvolení americkým prezidentom však telefonoval s Cchaj Jing-wen aj Donald Trump v roku 2016. Česko sa podobne ako väčšina štátov sveta drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva iba pevninskú Čínu. Česká vláda však prejavuje záujem o spoluprácu s Taiwanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok