Biden ukončí stav núdze v USA až na konci jari. Vyhlásil ho z dôvodu pandémie ešte Trump

ta3/TASR
31.1.2023 07:29

Americký prezident Joe Biden v pondelok informoval Kongres, že 11. mája sa skončí stav núdze, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19 pred približne troma rokmi. Informovala o tom agentúra AP.

joe biden, 1140x
TASR/AP

Tento krok zruší platnosť celoštátneho stavu núdze, ako aj stavu núdze v oblasti verejného zdravia. Bude to znamenať, že viac nebudú k dispozícii finančné prostriedky určené na dotáciu liekov proti covidu, zdravotné poistenie a iné typy vládnej pomoci súvisiacej s pandémiou.

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump vyhlásil v súvislosti s pandémiou COVID-19 stav núdze na území celých Spojených štátov 13. marca 2020. Odkedy sa prezidentom USA v januári 2021 stal Biden, bol stav núdze opakovane predlžovaný. Po tom, čo prestane platiť stav núdze a vláda už nebude nakupovať vakcíny, sa očakáva, že ich ceny výrazne vzrastú, približuje AP. Dodáva, že len 15 percent Američanov dostalo odporúčanú modifikovanú posilňovaciu očkovaciu látku, ktorá je v ponuke od uplynulej jesene.

Bidenova administratíva pôvodne zvažovala ukončiť núdzový stav už minulý rok, avšak nestalo sa tak pre obavy z nárastu prípadov počas zimy. Cieľom bolo tiež poskytnúť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, poisťovniam a pacientom čas na prípravy na tieto zmeny. Od roku 2020 zomrelo ochorenie COVID-19 v USA viac ako 1,1 milióna ľudí, vyplýva z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok