Ruská automobilka zápasí s nedostatkom materiálov pre lakovňu. Lady sú dostupné len v troch farbách

TA3 ČTK
30.1.2023 21:39

Najväčšia ruská automobilka AvtoVAZ momentálne zápasí s nedostatkom materiálov pre lakovňu, a tak u predajcov automobilov Lada si teraz možno tieto vozidlá objednať len v bielej, čiernej a tmavozelenej farbe, napísal v pondelok na svojom webe hospodársky denník Vedomosti. Ide podľa neho o dôsledok západných sankcií, uvalených na Rusko po invázii na Ukrajinu.

Ruská automobilka zápasí s nedostatkom materiálov pre lakovňu. Lady sú dostupné len v troch farbách
Profimedia

V inej farbe lady nebudú skôr ako v marci, iné zdroje denníka ale počítajú s obmedzenou farebnosťou prinajmenšom do konca štvrťroku – a v dlhšom horizonte výrobca informácie neposkytuje. "Sme v stálom kontakte s dodávateľmi, aby sme dosiahli pravidelné dodávky. Počítame s vyriešením tohto problému v najbližších týždňoch," uviedol hovorca automobilky.

Ella Vasiljevová zo spoločnosti Russkije kraski, ktorá sa zaoberá výrobou farieb a autolakov, uviedla, že firma sa snaží nájsť náhradu za európske suroviny v Ázii, Južnej Amerike a ďalších krajinách. "Bohužiaľ, nie všetko sa nám doteraz podarilo nájsť a nie všetky surovinové zložky sa zhodujú s európskymi," pripustila. Na probléme usilovne pracujú ruské laboratóriá.

Pred vpádom ruských vojsk na Ukrajinu na konci minulého februára boli hlavnými dodávateľmi pre ruský automobilový priemysel zahraničnej spoločnosti a jeden spoločný podnik. Po vypuknutí vojny dodávky obmedzili sankcie prijaté západnými štátmi proti Rusku a ruské firmy zatiaľ nie sú schopné uspokojiť dopyt.

Na pozadí odchodu zahraničných výrobcov z Ruska sa Lada vlani stala jednotkou na ruskom automobilovom trhu, ale aj tak predaje klesli. AvtoVAZ vlani predal 188.645 áut, čo je o 46 percent menej ako rok predtým. Podiel na trhu predstavoval 27,4 percenta.

Predaj áut v Rusku sa v minulom roku, keď Moskva rozpútala vojnu na Ukrajine, celkovo znížil o 59 percent na 626 300 vozidiel, čo predstavovalo najslabší výsledok za niekoľko desaťročí. Väčšina predaných modelov bola ruskej alebo čínskej výroby, západní výrobcovia v Rusku prerušili výrobu.

Ruský automobilový trh je ďaleko od svojho vrcholu z roku 2008, kedy sa v Rusku predali takmer tri milióny vozidiel a kedy sa tiež špekulovalo, že krajina predstihne Nemecko ako najdôležitejší automobilový trh v Európe. Medzinárodná finančná kríza a sankcie, ktoré nasledovali po anexii Krymu, ale tento vývoj zmenili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok