Facebook požiadal súd v Británii, aby zablokoval hromadnú žalobu

TA3 ČTK
30.1.2023 19:07

Americká internetová spoločnosť Facebook požiadala britský súd, aby zablokoval hromadnú žalobu, ktorá po firme požaduje odškodné až tri miliardy libier (vyše 3,4 miliardy eur). Žaloba podaná v mene zhruba 45 miliónov britských používateľov sociálnej siete Facebook tvrdí, že firma zneužívala svoje dominantné postavenie na trhu na speňažovanie osobných údajov používateľov, informovala v pondelok agentúra Reuters.

FCB
TASR/AP

Materským podnikom Facebooku je spoločnosť Meta Platforms. Tá tvrdí, že žaloba je úplne nedôvodná a že by sa ňou súd nemal zaoberať. Za žalobou stojí poradkyňa britského Úradu pre finančnú etiku (FCA) Liza Lovdahlová Gormsenová, podľa ktorej Facebook neposkytuje používateľom riadne kompenzácie za to, že jej zverujú svoje cenné osobné údaje.

Podľa právnych zástupcov spoločnosti Meta však žaloba chybne predpokladá, že akékoľvek dodatočné zisky, ktoré by osobné údaje mohli firme prinášať, predstavujú pre užívateľov finančnú ujmu. Žaloba podľa nich nezohľadňuje skutočnosť, že služby poskytované firmou Facebook majú pre užívateľov "významnú ekonomickú hodnotu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok