Stavebné sporiteľne by mohli v budúcnosti prevziať aj banky. Návrh prišiel od poslancov Sme rodina

ta3/TASR
30.1.2023 14:16

Právnym nástupcom stavebnej sporiteľne, po jej zlúčení alebo predaji, by mohla byť v budúcnosti aj banka. Navrhujú to poslanci Miloš Svrček a Jozef Hlinka v novele zákona o stavebnom sporení, ktorú predložili do Národnej rady SR.

NBS Národná banka slovenska 1140 px (TASR)
TASR

"Za súčasnej legislatívnej situácie takéto zlúčenie stavebnej sporiteľne a banky alebo prevod podniku stavebnej sporiteľne na banku nie je možné, a to z dôvodu nemožnosti kombinácie bankových licencií týchto subjektov," vysvetlili predkladatelia. Právny nástupca, ktorý nie je stavebnou sporiteľňou, by podľa návrhu nemohol uzatvárať nové zmluvy o stavebnom sporení. Bude môcť vykonávať bankové činnosti ako stavebná sporiteľňa len vo vzťahu k zmluvám o stavebnom sporení, ktoré naňho prešli v rámci zlúčenia alebo predaja.

"Ochrana klientov - stavebných sporiteľov tak zostane plne zachovaná, pretože všetky právne vzťahy vzniknuté na základe zmlúv uzavretých so stavebnou sporiteľňou pred jej zlúčením alebo predajom sa dospravujú podľa právneho rámca ustanoveného zákonom o stavebnom sporení," doplnili autori návrhu.

Zlúčenie či predaj stavebnej sporiteľne má podliehať predchádzajúcemu súhlasu Národnej banky Slovenska (NBS) tak, ako to upravuje zákon o bankách. Povinnosti právneho nástupcu stavebnej sporiteľne voči Ministerstvu financií (MF) SR ako orgánu štátneho dozoru nad poskytovaním štátnej prémie zostávajú nedotknuté, dodali predkladatelia. Účinnosť zákona navrhujú dňom jeho vyhlásenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok