Zeman na návšteve v Belehrade: Srbsko by mohlo robiť mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou

ta3 ČTK
30.1.2023 11:47

Srbsko by ako neutrálna krajina mohlo podľa českého prezidenta Miloša Zemana zohrať úlohu mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to na návšteve Srbska, ktorá je predposlednou zahraničnou cestou Zemana v pozícii českého prezidenta. Na poslednú cestu pôjde na Slovensko.

Miloš Zeman
TASR

"Chápem postoj Srbska aj jeho neutralitu... Práve táto neutrálna pozícia Srbska, ktoré napríklad nie je podporovateľom protiruských sankcií, môže byť výhodou v prípadnej úlohe mediátora," povedal Zeman. Sprostredkovateľ podľa neho nesmie jednoznačne zastávať pozície jednej ani druhej strany. Okrem Srbska by v riešení konfliktu mohli pomôcť aj Čína a Turecko, myslí si český prezident.

Český prezident a jeho srbský náprotivok Aleksandar Vučić v pondelok taktiež podpísali memorandum, v ktorom sa Srbsko zaväzuje Českej republike darovať Český dom v Belehrade. Darovacie zmluvy budú uzavreté následne medzi príslušnými inštitúciami oboch krajín. Budovu, ktorú postavila pred 100 rokmi česká krajanská komunita a v 60. rokoch ju skonfiškovala Juhoslávia, Srbsko opravilo. Vučić so Zemanom ju popoludní slávnostne otvoria. Sídliť v nej budú České centrá, české organizácie, firmy a krajania.

Zeman s Vučičom podpísali Spoločné vyhlásenie prezidentov oboch krajín o rozvíjaní kultúrnej spolupráce a o zriadení Českého domu v Belehrade, ktoré má predstavovať politické potvrdenie zámeru dom Česku darovať. Darovacie zmluvy následne uzavrú príslušné inštitúcie oboch krajín.

V dome budú sídliť České centrá aj ďalšie české agentúry a inštitúcie, rovnako ako krajanská komunita. Práve České centrá by mali mať Český dom v správe. Aby bolo zaistené financovanie, budú niektoré priestory ponúknuté na prenájom českým firmám.

Zeman pri stretnutí povedal Vučičovi, že má iba dva obľúbené štáty, a to Srbsko a Izrael, pretože majú odvahu sa postaviť akémukoľvek nepriateľovi. Vučić ocenil vzájomnú spoluprácu, vyzdvihol napríklad rastúci vzájomný obchod. V Srbsku si český prezident zaistil dobré meno po tom, čo sa opakovane kriticky vyslovil voči Kosovu, ospravedlnil sa aj za aliančné bombardovanie v roku 1999, ktoré ale ako vtedajší premiér schválil. Pri poslednej návšteve Srbska v roku 2019 tiež Vučičovi povedal, že má rád Srbsko, ale nemá rád Kosovo.

Okrem súkromného stretnutia prezidentov je v pláne aj rokovanie národných delegácií. Za Česko do Belehradu priletel napríklad podpredseda Snemovne Ján Skopeček (ODS) alebo Jaroslav Foldyna (SPD), člen medziparlamentnej skupiny ČR – Srbsko.

Ešte pred tlačovou konferenciou obaja prezidenti podpíšu spoločné vyhlásenie, v ktorom Srbsko politicky potvrdí vôľu darovať Česku budovu Českého domu. Objekt bude potom popoludní slávnostne otvorený.

Do Srbska Zeman priletel v nedeľu popoludní. Vučić mu v hlavnom meste Srbska prichystal srdečné uvítanie, keď naňho s čestnou jednotkou čakal priamo na letisku. Cesta z letiska do hotela, kde Zeman prespal, bola navyše lemovaná českými a srbskými vlajočkami. Podľa českého veľvyslanca Tomáša Kuchtu podobné prijatie Srbsko chystá na návštevy, ktorým chce dať najavo, že si ich váži. Značný záujem o Zemana prejavujú aj srbské médiá, podľa zástupcov českej ambasády sa ich na popoludňajšej tlačovej konferencii akreditovalo asi 150.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok