Zeman na návšteve v Belehrade: Srbsko by mohlo robiť mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou

30.1.2023 11:47

Srbsko by ako neutrálna krajina mohlo podľa českého prezidenta Miloša Zemana zohrať úlohu mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to na návšteve Srbska, ktorá je predposlednou zahraničnou cestou Zemana v pozícii českého prezidenta. Na poslednú cestu pôjde na Slovensko.

Miloš Zeman
Foto: TASR

"Chápem postoj Srbska aj jeho neutralitu... Práve táto neutrálna pozícia Srbska, ktoré napríklad nie je podporovateľom protiruských sankcií, môže byť výhodou v prípadnej úlohe mediátora," povedal Zeman. Sprostredkovateľ podľa neho nesmie jednoznačne zastávať pozície jednej ani druhej strany. Okrem Srbska by v riešení konfliktu mohli pomôcť aj Čína a Turecko, myslí si český prezident.

Český prezident a jeho srbský náprotivok Aleksandar Vučić v pondelok taktiež podpísali memorandum, v ktorom sa Srbsko zaväzuje Českej republike darovať Český dom v Belehrade. Darovacie zmluvy budú uzavreté následne medzi príslušnými inštitúciami oboch krajín. Budovu, ktorú postavila pred 100 rokmi česká krajanská komunita a v 60. rokoch ju skonfiškovala Juhoslávia, Srbsko opravilo. Vučić so Zemanom ju popoludní slávnostne otvoria. Sídliť v nej budú České centrá, české organizácie, firmy a krajania.

Zeman s Vučičom podpísali Spoločné vyhlásenie prezidentov oboch krajín o rozvíjaní kultúrnej spolupráce a o zriadení Českého domu v Belehrade, ktoré má predstavovať politické potvrdenie zámeru dom Česku darovať. Darovacie zmluvy následne uzavrú príslušné inštitúcie oboch krajín.

V dome budú sídliť České centrá aj ďalšie české agentúry a inštitúcie, rovnako ako krajanská komunita. Práve České centrá by mali mať Český dom v správe. Aby bolo zaistené financovanie, budú niektoré priestory ponúknuté na prenájom českým firmám.

Zeman pri stretnutí povedal Vučičovi, že má iba dva obľúbené štáty, a to Srbsko a Izrael, pretože majú odvahu sa postaviť akémukoľvek nepriateľovi. Vučić ocenil vzájomnú spoluprácu, vyzdvihol napríklad rastúci vzájomný obchod. V Srbsku si český prezident zaistil dobré meno po tom, čo sa opakovane kriticky vyslovil voči Kosovu, ospravedlnil sa aj za aliančné bombardovanie v roku 1999, ktoré ale ako vtedajší premiér schválil. Pri poslednej návšteve Srbska v roku 2019 tiež Vučičovi povedal, že má rád Srbsko, ale nemá rád Kosovo.

Okrem súkromného stretnutia prezidentov je v pláne aj rokovanie národných delegácií. Za Česko do Belehradu priletel napríklad podpredseda Snemovne Ján Skopeček (ODS) alebo Jaroslav Foldyna (SPD), člen medziparlamentnej skupiny ČR – Srbsko.

Ešte pred tlačovou konferenciou obaja prezidenti podpíšu spoločné vyhlásenie, v ktorom Srbsko politicky potvrdí vôľu darovať Česku budovu Českého domu. Objekt bude potom popoludní slávnostne otvorený.

Do Srbska Zeman priletel v nedeľu popoludní. Vučić mu v hlavnom meste Srbska prichystal srdečné uvítanie, keď naňho s čestnou jednotkou čakal priamo na letisku. Cesta z letiska do hotela, kde Zeman prespal, bola navyše lemovaná českými a srbskými vlajočkami. Podľa českého veľvyslanca Tomáša Kuchtu podobné prijatie Srbsko chystá na návštevy, ktorým chce dať najavo, že si ich váži. Značný záujem o Zemana prejavujú aj srbské médiá, podľa zástupcov českej ambasády sa ich na popoludňajšej tlačovej konferencii akreditovalo asi 150.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok