Putin pred inváziou pohrozil Johnsonovi raketovým útokom, tvrdí bývalý premiér. Kremeľ to poprel

ta3/čtk
30.1.2023 11:20

Bývalý britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že sa mu ruský prezident Vladimír Putin počas telefonátu pred inváziou na Ukrajinu vyhrážal raketovým útokom. Johnson uviedol, že táto poznámka zaznela po tom, čo Putina počas "veľmi dlhého" hovoru vlani vo februári varoval, že vojna bude "úplnou katastrofou". Informovala o tom BBC s odkazom na svoj dokument, v ktorom skúma kontakty šéfa Kremľa s ostatnými svetovými lídrami.

Informovala o tom dnes BBC s odkazom na svoj dokument, v ktorom skúma kontakty šéfa Kremľa s ostatnými svetovými lídrami. Johnson varoval Putina, že invázia na Ukrajinu povedie k západným sankciám a zvýšeniu počtu vojakov NATO pri ruských hraniciach. Snažil sa tiež odradiť Rusko od vojenskej akcie tým, že Putinovi povedal, že Ukrajina sa "v dohľadnej budúcnosti" nepripojí k Severoatlantickej alianci.

"V jednej chvíli mi pohrozil a povedal: 'Boris, nechcem ti ublížiť, ale s raketou by to trvalo len minútu' alebo niečo také. Veselé," uviedol Johnson a pripomenul "veľmi dlhý" a "najvýš mimoriadny" telefonát z februára 2022, ktorý nasledoval po návšteve vtedajšieho premiéra v Kyjeve. "Ale myslím si, že podľa veľmi uvoľneného tónu, ktorý nasadil, sa s mojimi pokusmi prinútiť ho k jednaniu len hral," dodal. Putin sa podľa Johnsona počas hovoru správal "veľmi familiárne".

Kremeľ v pondelok vyhlásil, že Johnson klamal, keď tvrdil, že sa mu Putin počas telefonátu vyhrážal raketovým úderom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že to, čo Johnson uviedol, nie je pravda, alebo "presnejšie povedané, je to lož".

Je nemožné overiť, či Putinova hrozba bola skutočná. Avšak vzhľadom na predchádzajúce ruské útoky v Spojenom kráľovstve - naposledy v Salisbury v roku 2018 - Johnson pravdepodobne nemal inú možnosť ako brať akúkoľvek hrozbu zo strany ruského vodcu, hoci by bola vyslovená ľahko, vážne, poznamenala BBC.

O deväť dní neskôr - 11. februára - odletel minister obrany Ben Wallace do Moskvy, aby sa stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojgom. Podľa dokumentu Wallace odlietal do ruskej metropoly s uistením, že Rusko Ukrajinu nenapadne. Obe strany ale vraj vedeli, že je to lož.

Klamem a vy to viete

Wallace to popísal ako "demonštráciu zastrašovania alebo sily, niečo ako: Viete, že vám budem klamať, vy viete, že klamem, a ja viem, že vy viete, že klamem, a napriek tomu vám budem klamať". "Myslím, že išlo o to povedať 'som silný'," vyhlásil Wallace. Dodal, že táto "pomerne mrazivá, ale priama lož" ho utvrdila v presvedčení, že Rusko inváziu vykoná.

O necelých štrnásť dní neskôr, keď sa 24. februára cez hranice prevalili tanky, zavolal Johnsonovi uprostred noci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Johnson mu vraj ponúkol, že ho pomôže premiestniť do bezpečia. "On tú ponuku neprijal. Hrdinne zostal na mieste," uviedol bývalý premiér.

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom klesli na najnižšiu úroveň za posledné desaťročie ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu, a to v dôsledku otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v britskom Salisbury v roku 2018. Johnson, ktorý v septembri odstúpil po viacerých škandáloch, sa snažil Londýn postaviť do pozície hlavného spojenca Kyjeva na Západe. Počas svojho pôsobenia v úrade niekoľkokrát navštívil Kyjev a často Zelenskému telefonoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok