Blinken pricestoval do Egypta, chce posilniť medzinárodné vzťahy

ta3 TASR
29.1.2023 21:00

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu na začiatku svojej návštevy Egypta povedal, že chce posilniť strategické partnerstvo medzi USA a Egyptom. Informovala agentúra Reuters.

Blinken chce hovoriť s Lavrovom. Žiada vzájomnú výmenu väzňov
TASR/AP

Egypt je Blinkenovou prvou zastávkou počas trojdňovej cesty na Blízkom východe. V nedeľu sa stretol s mladými ľuďmi na americkej univerzite v Káhire (AUC). Pre médiá povedal, že chce posilniť "strategické partnerstvo" Washingtonu s Egyptom.

"Moja štvrtá cesta do oblasti Blízkeho východu vo funkcii ministra zahraničných vecí potvrdzuje záväzok prehlbovať bilaterálne vzťahy a väzby medzi ľuďmi, posilňovať regionálnu a globálnu bezpečnosť," napísal Blinken v sobotu na Twitteri.

V pondelok sa šéf diplomacie USA stretne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím. Rokovať majú o záležitostiach ako prechod k demokracii v Sudáne a voľby v Líbyi, uviedol americký rezort diplomacie vo vyhlásení.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zamrazila časť vojenskej pomoci, ktorú Egyptu posiela. Dôvodom sú obavy z porušovania ľudských práv režimom egyptského prezidenta Sísího. Ľudskoprávne skupiny však žiadajú, aby Washington túto pomoc obmedzil ešte vo väčšej miere, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok