Novozvolený český prezident chce absolvovať spolu s Čaputovou cestu do Kyjeva. Čaká ho telefonát so Zelenským

ta3 ČTK
29.1.2023 11:49

Novozvolený český prezident Petr Pavel dúfa, že sa spoločná cesta do Kyjeva so slovenskou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou uskutoční na jar pred summitom Severoatlantickej aliancie (NATO). Ten sa uskutoční v júli vo Vilniuse. V nedeľu si Pavel zhruba o 14:30 bude telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, povedal v programe Partie Terezie Tománkové v televízii CNN Prima News.

Novozvolený český prezident chce absolvovať spolu s Čaputovou cestu do Kyjeva. Čaká ho telefonát so Zelenským
TASR/Jaroslav Novák

Hovoriť by mal Pavel aj s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, zatiaľ sa ozvala písomne. "Je to skôr podľa toho, kto z nich sa ako ozval, na kedy sa podaril dohovoriť rozhovor, nie je tam žiadne plánované poradie," uviedol generál vo výslužbe.

Ohľadom spoločnej cesty s Čaputovou na Ukrajinu, podľa neho, tímy oboch hláv štátov premýšľali nezávisle na sebe ešte pred Pavlovým zvolením. "Hovorila, že to bolo trochu ako telepatia, že sme si tak trochu presúvali myšlienku," uviedol.

Čaputová tiež pogratulovala Pavlovi v sobotu priamo v jeho volebnom štábe v Prahe. "Prišla len kvôli tomu s tým, že počítala aj s variantom, že to dopadnúť nemusí. V tom prípade by z toho mala krátky inkognito výlet do Prahy," priblížil Pavel. Nedomnieva sa, že by v prípade víťazstva protikandidáta, bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO), prišla do štábu za ním. 

Generála Pavla si pri terajšej voľbe za prezidenta vybral rekordný počet voličov. Bolo ich takmer 3,36-milióna. Doterajší prezident Miloš Zeman dostal najviac hlasov pred piatimi rokmi, a to 2,85-milióna. Pavel zároveň zvíťazil najväčším rozdielom, Babiša porazil zhruba o 959-tisíc hlasov, teda o 16,6-percentuálneho bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok