Izraelský premiér zasahuje po útokoch v Jeruzaleme, oznámil nové opatrenia voči Palestínčanom

TA3 TASR
29.1.2023 08:11

Po dvoch najnovších útokoch v Jeruzaleme oznámila izraelská vláda opatrenia na zrušenie niektorých práv "teroristických rodín". Informovala agentúra AFP.

Krízový kabinet na svojom zasadnutí v sobotu neskoro večer podľa vyhlásenia "rozhodol o sérii krokov s cieľom... vymôcť dôsledky od teroristov a tých, ktorí ich podporujú".

Vláda oznámila zrušenie práv na sociálne zabezpečenie "rodín teroristov, ktorí podporujú terorizmus" a zároveň avizovala nedeľné rokovanie rady ministrov o návrhu zákona o odobratí ich izraelských preukazov totožnosti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred začiatkom stretnutia prisľúbil dôrazné a včasné opatrenia.

Ohlásené opatrenia sú v súlade s návrhmi jeho krajne pravicových politických partnerov, ktorí mu umožnili vrátiť sa k moci koncom decembra po novembrových voľbách. Opatrenia sa pravdepodobne budú vzťahovať na Palestínčanov s izraelskou národnosťou (izraelských Arabov) a Palestínčanov so štatútom rezidenta v anektovanom východnom Jeruzaleme.

Prvý zo série najnovších útokov Palestínčanov sa stal v piatok večer pri synagóge vo východnom Jeruzaleme. Pri streľbe 21-ročného Palestínčana na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, zomrelo sedem ľudí. O niekoľko hodín, v sobotu, utrpeli zranenia ďalší dvaja ľudia, keď 13-ročný palestínsky chlapec spustil paľbu na inom mieste východného Jeruzalema.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok