Irán zasiahlo zemetrasenie so silou takmer šesť stupňov. Hlásia najmenej tri obete

ta3 TASR
28.1.2023 23:14

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších vyše 800 osôb utrpelo zranenia v sobotu neskoro večer pri zemetrasení s magnitúdou 5,9 na severozápade Iránu pri hraniciach s Tureckom. Informácie priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Irán zasiahlo zemetrasenie so silou takmer šesť stupňov. Hlásia najmenej tri obete
TASR/AP (ilu)

Približne 60 vážne zranených ľudí podstúpilo operáciu v blízkych nemocniciach a takmer všetci z nich sú teraz mimo ohrozenia života. Uviedli to miestne zdravotnícke úrady, ktoré citovala štátna rozhlasová a televízna stanica IRIB.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v meste Choj v provincii Západný Azerbajdžan a nastalo v sobotu okolo 21.44 h miestneho času (18.14 h SEČ), uviedlo Seizmologické centrum Teheránskej univerzity.

Podľa správ iránskych médií bolo poškodených množstvo budov v spomínanom meste Choj a v desiatkach ďalších lokalít v tejto oblasti pri hraniciach s Tureckom.

Miestne úrady oznámili, že oblasť postihlo v noci na nedeľu 12 dotrasov. Podľa nemeckého Geologického výskumného centra (GFZ) v Postupime sa zemetrasenie vyskytlo v hĺbke desať kilometrov.

Iránska vláda okamžite vyslala do postihnutých oblastí záchranárov z humanitárnej organizácie Červený polmesiac. Vyše 70.000 rodín muselo z obáv pred ďalšími dotrasmi stráviť noc vonku, napriek mrazivého počasiu.

Zemetrasenie zasiahlo túto istú oblasť aj 18. januára, keď utrpelo zranenia najmenej 120 ľudí a poškodené boli stovky budov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok