Australian Open: Sobolenková prvýkrát víťazkou ženskej dvojhry, vo finále zdolala Rybakinovú

TA3 TASR
28.1.2023 12:22

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále v Melbourne zvíťazila v pozícii nasadenej päťky nad turnajovou dvadsaťdvojkou Kazaškou Jelenou Rybakinovou 4:6, 6:3 a 6:4.

Dvadsaťštyriročná Sobolenková získala prvý singlový titul na podujatiach veľkej štvorky, uspela hneď vo svojom prvom grandslamovom finále. V tejto sezóne ešte stále neprehrala a ťahá sériu jedenástich víťazných zápasov. V zbierke má aj dva grandslamové tituly vo štvorhre, spoločne s Belgičankou Elise Mertensovou triumfovali v roku 2019 na US Open o dva roky neskôr v Melbourne. Dvadsaťtriročná Rybakinová si musí počkať na svoju druhú grandslamovú trofej, vlani triumfovala vo Wimbledone.

Finále začala aktívnejšie Rybakinová, v úvode ťažila z kvalitného podania, po ktorom dokázala Bielorusku zatlačiť do defenzívy. V treťom geme prelomila súperkin servis a viedla 3:1. Sobolenková na začiatku kopila dvojchyby, no postupne sa dostala do tempa a dokázala vyrovnať na 4:4. Záver však patril Kazaške, ktorá brejk z deviateho gemu potvrdila následnou čistou hrou a získala set za 34 minút v pomere 6:4. Sobolenková prehrala vôbec prvý set v sezóne.

V druhom však zlepšila prvé podanie, začala hrať agresívnejšie a po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1. V šiestej hre sa Rybakinová vyhrabala z troch brejkbalov a dokázala upraviť na 2:4 i 3:5. Bieloruska si však koncovku druhej sady postrážila a zakončila ju štýlovo esom.

O všetkom tak musel rozhodnúť tretí set. Diváci v Aréne Roda Lavera v ňom sledovali viacero zaujímavých dlhých výmien. Hráčky si držali servis až do siedmeho gemu, keď Sobolenková vzala súperke podanie a ujala sa vedenia 4:3. Bieloruska výborne returnovala a brejk následne v ôsmej hre potvrdila. Rybakinová ešte dokázala znížiť na 4:5, no záver setu patril Sobolenkovej, ktorá v desiatom geme premenila v poradí štvrtý mečbal.

Ženy - dvojhra - finále

Arina Sobolenková (Biel.-5) - Jelena Rybakinová (Kaz.-22) 4:6, 6:3, 6:4

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok