Ukrajina chce 24 moderných bojových lietadiel. Prioritou je získať americký stroj F-16

TA3 ČTK
28.1.2023 11:35

Ukrajina by od spojencov chcela 24 moderných bojových lietadiel, ktorými by vyzbrojila dve letky. Pre Kyjev je prioritou získať jeden typ lietadiel, najlepšie americký stroj F-16, povedal španielskemu denníku El País hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Podľa neho by Kyjev mohol mať záujem aj o francúzske stroje Rafale alebo švédske stíhačky Jas-39 Gripen. Podľa hovorcu je pre ukrajinské letectvo zásadné získať jeden model lietadla kvôli logistike a výcviku posádok. Ten bude trvať najmenej pol roka. Ukrajina by tak chcela vyzbrojiť dve letky americkými lietadlami F-16, ktoré patria k najrozšírenejším modelom stíhačiek v Európe aj Amerike.

Ak by Kyjev nedostal americké stíhačky, Ukrajina má ešte ďalšie možnosti, píše denník. Ihnat spomenul francúzske stroje Rafale a švédske gripeny. Práve švédske stíhačky by podľa britského analytického centra RUSI boli pre ukrajinské letectvo najvhodnejšie kvôli relatívne málo náročnej údržbe a nízkym nákladom na prevádzku. Švédsky minister obrany Pal Jonson však v decembri dodávku týchto strojov odmietol.

Ihnat tiež uviedol, že Kyjev dostal od Poľska a Slovenska ponuku na odovzdanie bojovníkov Mig-29 sovietskej výroby. Pre Ukrajinu ale nie je odovzdanie týchto strojov prioritou, pretože zaostávajú za modernejšími modelmi ruských bojových lietadiel, píše El País. Ihnat však potvrdil, že Ukrajina dostáva z Poľska a Slovenska náhradné súčiastky pre svoje lietadlá.

Podľa britského centra RUSI bude musieť Kyjev nielen presvedčiť svojich spojencov, aby mu lietadlá dodali, ale aj pre nich pripraviť vhodnú pozemnú infraštruktúru. Stavebné práce na predĺžení pristávacích dráh či rozšírení hangárov bude pri tom ťažké skryť napríklad pred ruskými satelitmi. Podľa Ihnata však ministerstvo infraštruktúry už pracuje na príprave "tajných základní" a bojové lietadlá by mohli využívať aj civilné letiská, ktoré sú v súčasnosti rovnako väčšinou uzavreté bežnej leteckej prevádzke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok