Niektoré palestínske organizácie uvítali útok v Jeruzaleme. Považujú ho za reakciu na izraelské zločiny

TA3 ČTK
28.1.2023 10:34

Niektoré palestínske organizácie uvítali piatkový útok na synagógu v Jeruzaleme, pri ktorom zomrelo sedem ľudí. Považujú ho za reakciu na izraelské zločiny na okupovaných územiach, píše server The Jerusalem Post.

Niektoré palestínske organizácie uvítali útok v Jeruzaleme. Považujú ho za reakciu na izraelské zločiny
TASR/AP

Útok podporilo aj libanonské hnutie Hizballáh, napísala agentúra Reuters. V súvislosti s útokom izraelskej bezpečnosti sily zadržali 42 ľudí a izraelská armáda posilnila svoje stavy na Západnom brehu Jordánu.

Podľa serveru The Jerusalem Post niektorí Palestínčania vyšli v noci na sobotu oslavovať piatkový útok do ulíc. Mnoho palestínskych organizácií, napríklad Ľudový front pre oslobodenie Palestíny (PFLP) či Palestínsky islamistický džihád, uvítali "hrdinský čin" útočníka.

"Operácia v Jeruzaleme je prirodzenou odozvou na masaker v Džaníne," uviedol hovorca islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Podľa médií bol útočník členom tohto hnutia. Pri operácii izraelskej armády v Džaníne tento týždeň zomrelo deväť Palestínčanov. Hnutie Fatah, ktoré vládne na Západnom brehu Jordánu, uviedlo, že "výbušná situácia bola nevyhnutným výsledkom rastúcich zločinov okupácie proti nášmu ľudu". Podľa hnutia medzinárodné spoločenstvo neurobilo dosť, aby zabránilo izraelskej agresii proti Palestínčanom.

Útok podľa agentúry Reuters vo vyhlásení podporilo aj hnutie Hizballáh, ktoré je aktívne v susednom Libanone a dostáva podporu z Iránu, hlavného protivníka Izraela v regióne.

Izraelská armáda v sobotu ráno oznámila, že posilnila svoje jednotky na okupovanom Západnom brehu Jordánu. "Polícia zadržala kvôli výsluchu 42 podozrivých, a to vrátane rodinných príslušníkov teroristov," uviedla izraelská polícia. Samotného útočníka bezpečnostné zložky zabili krátko po útoku.

Dvadsaťjedenročný muž, ktorý podľa izraelskej polície býval vo východnom Jeruzaleme, začal v piatok večer strieľať na ľudí, ktorí vychádzali zo synagógy po modlitbe. Útok odsúdili USA, Bezpečnostná rada OSN a mnoho medzinárodných politikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok