Rusi chystajú veľkú ofenzívu na prvé výročie začiatku konfliktu, tvrdí ukrajinská armáda

TA3 ČTK
28.1.2023 08:22

Ukrajinskej armáde sa v posledných 24 hodinách podarilo odraziť útoky ruských síl v Doneckej a Luhanskej oblasti. Uviedol to v sobotu ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa Kyjeva sa stále bojuje o Vuhledar, ktorý sa snaží dobyť ruská armáda.

Tvrdenie nemožno bezprostredne nezávisle overiť. Podľa ukrajinských predstaviteľov sa ruská armáda chystá na ofenzívu 24. februára, k prvému výročiu začiatku konfliktu, píše AFP. Ukrajinský generálny štáb v sobotnom rannom hlásení uvádza, že sa ukrajinským vojakom podarilo odraziť 13 útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ruská armáda sa snaží postupovať smerom na mesto Bachmut.

Podľa Kyjeva sa tiež stále bojuje pri Vuhledare, kam sa podľa skorších vyjadrení proruských separatistov ruská armáda už dostala. "Nepriateľ sa snaží dosiahnuť úspech v tomto sektore, ale nie je toho schopný kvôli úsiliu ukrajinských obranných síl," vyhlásil v piatok večer hovorca ukrajinskej armády, podľa ktorého okupanti "preháňajú" svoje úspechy na bojisku a pre vysoké straty musia ustupovať.

Predstavitelia proruskej správy okupovanej Doneckej oblasti v piatok uvádzali, že ruská armáda Vuhledar takmer dobyla, pripomína server The Kyiv Indenpendent. Mesto leží v juhozápadnej časti Doneckej oblasti, medzi Doneckom a Mariupolom, a pred ruským februárovým vpádom na Ukrajinu mal asi 14-tisíc obyvateľov.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že ruská armáda pripravuje novú väčšiu ofenzívu na 24. februára, k prvému výročiu začiatku vojny. Médiám to povedal tajomník bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. "Chystajú teraz maximálnu aktiváciu (vojenských síl)," povedal Danilov, podľa ktorého tento úmysel ruskej armády "nie je žiadnym tajomstvom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok