Schwarzenberg pre ta3: Zeman vďaka alkoholu stratil všetky zábrany

ta3/Róbert Zoľák mš
27.1.2023 17:24

Bývalý český minister zahraničných vecí a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg v rozhovore pre ta3 povedal, že všetko, čo sa vyčíta dosluhujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, spôsobil alkohol.

20230127_bth_live_zolak_schwarzenberg_1530_6.jpg
TA3

Minulosť nikomu nevyčíta

Mnohí počas kampane pripomínali Petrovi Pavlovi aj Andrejovi Babišovi ich minulosť a aj oni sami sa zaoberali svojou vlastnou minulosťou, vyčítali si ich navzájom. Nie je to podľa vás absurdné? 

To, že boli členmi tej strany, to im nevyčítam. Taká bola doba. Povedzme si pravdu, koľko percent nášho obyvateľstva si prešlo stranou, Zväzom československo-sovietskeho priateľstva a podobne? Takže im to nemôžem vyčítať. Niečo iné je však spolupracovať s tajnou službou. Je jedna vec, keď to robí vojak, pre ktorého to patrí k povinnostiam, alebo to robí človek, ktorý tu, na rozdiel od toho vojaka, nežil celý život. 

Generál Pavel strávil celú mladosť v uzavretej bubline česko-slovenského komunistického a vojenského sveta. Pán Babiš žil zamlada na západe. Bol v Maroku, vo Francúzsku, vo Švajčiarsku, mal všetky možnosti porovnávať. Prepáčte, ale to je niečo iné. On sa mohol chovať inak. U jedného som to predpokladal, bol to výsledok výchovy. Ale človek, ktorý žil vonku, mal mať viac charakteru a múdrosti.

Akým prezidentom by bol Petr Pavel ako vojak, ktorý razí heslo "Mier a pokoj" alebo "Mier a dôstojnosť"? A čo by znamenalo zvolenie Andreja Babiša? 

Pri Babišovi sme zažili to, ako sa choval, keď bol premiér. Takže to, ako by sa správal, by ma neprekvapilo. Heslo Petra Pavla je veľmi vojenské, ale pre mňa je to prijateľné. Nikomu nebudem jeho minulosť vyčítať, predovšetkým preto, lebo na to nemám právo. Ja som odišiel z tejto krajiny v decembri 1948 a vrátil som sa v decembri 1989. To najhoršie obdobie som strávil vonku a žil som ako prasa v žite. Nebol som vystavený ani tlaku, ani pokušeniu, takže nie som oprávnený súdiť ľudí, ktorí sa za týchto okolností chovali tak či onak.

Lepší kandidát nebol

Keď ste sa rozhodli, že budete kandidovať, prečo ste do toho išli? V jednom z rozhovorov ste povedali, že ste nikoho lepšieho vo svojom okolí nenašli. Mysleli ste to vážne? 

Áno. Medzi tými kandidátmi, ktorí tam vtedy boli, nenašiel. Úprimne, nevidel som nikoho, kto by bol lepší. Boli tam zaujímaví ľudia, ale nikto, koho by som považoval za ideálneho kandidáta na prezidentský úrad.

Vy ste sa teda cítili byť ideálnym kandidátom? 

Nikto nie je ideálny, ale mal som najlepšie predpoklady. Pracoval som na hrade za Václava Havla, takže som vedel, čo to zahŕňa. Predtým, než som sa vrátil do Česko-Slovenska, poznal som mnoho politikov na celom svete.

V niekoľkých rozhovoroch ste povedali, že kandidátovi by nemal chýbať takzvaný "plebs-appeal". Tým ste citovali svoju matku. Skúste vysvetliť, čo to znamená. 

Je to to, čo sa dnes volá charizma, čo je elegantnejšie slovo. Ja výraz mojej matky považujem za presnejší. Ide o niekoho, kto má nadanie získať si ľudí. Nemá to nič spoločné s charakterom ani s inteligenciou. U nás to mali Zeman aj Klaus.

Ako sú na tom Pavel a Babiš? 

V obmedzenej miere to majú obaja, ale nie sú v tom na špičke. Poznal som mnohých politikov na celom svete a väčšina to mala.

Celý rozhovor s Karlom Schwarzenbergom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok