Schwarzenberg pre ta3: Zeman vďaka alkoholu stratil všetky zábrany

ta3/Róbert Zoľák mš
27.1.2023 17:24

Bývalý český minister zahraničných vecí a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg v rozhovore pre ta3 povedal, že všetko, čo sa vyčíta dosluhujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, spôsobil alkohol.

V rozhovore sa dozviete:

  • či má zmysel v Česku a na Slovensku priama voľba prezidenta,
  • ako hodnotí desať rokov Zemana v úrade,
  • koho volil,
  • prečo bola podľa neho kampaň nudná,
  • prečo nevyčíta Pavlovi ani Babišovi ich minulosť.

Má podľa vás priama voľba prezidenta v krajinách ako Česko alebo Slovensko vôbec zmysel? 

Rovnaký zmysel ako aj inde. Pozrite sa na nášho spoločného suseda Rakúsko. Tam majú priamu voľbu už mnoho desaťročí a volia si skvelých prezidentov. Okrem jedného som ich poznal všetkých a všetci boli rozumní, jedni ľavicoví, druhí pravicoví, boli to naozaj dobrí prezidenti. To sme naozaj až natoľko blbší než Rakúšania? Nie, len sa musíme naučiť vyberať lepších kandidátov. Ale že by sme boli blbší a nevedeli si zvoliť prezidenta, tomu neverím.

A naučili sme sa za 30 rokov vybrať si prezidenta? 

Na Slovensku áno. Tam sú poslední dvaja prezidenti bezchybní. U nás uvidíme.

Keď hovoríme o prezidentovi, o pár dní sa skončí desať rokov v úrade Miloša Zemana. Ako by ste ich zhodnotili? 

Miloš Zeman je inteligentný človek. Bol dobrý premiér a keď ho človek lepšie spozná, tak zistí, že je veľmi inteligentný a vzdelaný. Avšak, mal istý problém. Alkohol u neho odstránil zábrany. Ako každý "feťák", ktorý je ťažko chorý, a stratí zábrany. To sa stalo Zemanovi tiež. To, čo sa mu vyčíta, je všetko výsledok toho.

Ak by ste na týchto desiatich rokoch mali nájsť nejakú pozitívnu vec, čo by to bolo? 

Ešte ako premiér dotiahol privatizáciu bánk a podobne. Ako hlave štátu sa mu toho už podarilo menej. Naťahoval ústavu, prikláňal sa k Rusom a Číňanom, s tým som nebol uzrozumený. Ale ako premiér bol celkom dobrý.

Koho volil?

Keď sa vás ešte začiatkom januára pýtali, koho by ste volili, povedali ste, že nechcete dávať žiadne odporúčania. Kedy ste sa rozhodli, koho budete voliť?

V prvom kole som volil Fischera, no vedel som, že neprejde do druhého kola. V druhom kole som sa dávno rozhodol pre generála Pavla.

Prečo sa najprv rozhodli pre Pavla Fischera?

Dlho ho poznám. Spolupracovali sme, bol veľvyslanec, šéf politického oddelenia. Keď som ho sledoval pri debatách, mal najlepšie odpovede.

V druhom kole ste sa rozhodli pre Petra Pavla. Bol jeden z trojice kandidátov, ktorí mali auru výnimočných kandidátov, možno aj vďaka médiám. Zaslúžili si práve takýto výnimočný status? 

Výnimočný status si zaslúžili tým, že vyhrali v prvom kole. Na prvé miesta sa dostali už prieskumoch, čo bol prípad aj Nerudovej, hoci pri voľbách prekvapivo klesla. Ale všetci traja boli ďaleko pred všetkými ostatnými zaslúžene.

Čaputová je politička od prírody

Keď sa zastavíme pri Danuši Nerudovej, ktorú ste spomenuli, bola to ženská kandidátka v rámci tejto silnej trojice. Prešla zaujímavú cestu z postavy akademického sveta, do úlohy kandidátky, ktorá jeden čas aj viedla prieskumy. Nevyhla sa porovnaniu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Bolo podľa vás toto porovnanie na mieste? 

Nemyslím si. Podľa mňa sú obe dosť odlišné.

V čom?

Slovenská prezidentka je od prírody politička, už tým, ako začala bojovať vo svojej obci. Danuše bola akademická pracovníčka, potom si myslela, že bude úspešná v politike. Úspešná aj bola, netreba zabúdať na to, že mládež ju nasledovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok