Transrodovú ženu odsúdili za znásilnenie. Do ženskej väznice v Škótsku však nepôjde

ta3 ČTK
29.1.2023 07:00

Škótska transrodová žena, ktorá pred zmenou pohlavia spáchala dve znásilnenia, si svoj trest neodpyká v ženskej väznici. Podľa stanice BBC to oznámila premiérka Škótska Nicola Sturgeonová po tom, čo sa objavili obavy o bezpečnosť ostatných väzenkýň.

Transrodovú ženu odsúdili za znásilnenie. Do ženskej väznice v Škótsku však nepôjde
Profimedia

"Dúfam, že to pomôže upokojiť verejnosť," uviedla Sturgeonová. Škótka Isla Brysonová bola v utorok odsúdená za znásilnenie dvoch žien v rokoch 2016 a 2019, ktoré spáchala ešte pred zmenou pohlavia pod menom Adam Graham. Do rozhodnutia o výške trestu bola umiestnená do ženskej väznice Cornton Vale. Musela byť však presunutá, vzhľadom na povahu trestných činov, ktoré spáchala, pretože mnoho aktivistov a politikov vyjadrilo obavy.

"Vzhľadom na oprávnené obavy verejnosti a poslancov v tomto prípade, môžem parlamentu potvrdiť, že táto väzenkyňa nezostane v ženskej väznici Cornton Vale," uviedla počas interpelácií Sturgeonová. "Dúfam, že to verejnosť upokojí," dodala.

Prípad vyvolal kontroverziu v škótskom parlamente aj v Londýne. "Transgenderová žena odsúdená za trestný čin nikdy nemá automatické právo na to, aby si trest odpykávala v ženskej väznici," uviedla Sturgeonová.

Frontálny útok

O prípade sa debatuje v čase, kedy Londýn zablokoval zákon prijatý v Škótsku, ktorý uľahčuje zmenu pohlavia a umožňuje ju bez lekárskeho odporúčania a už od 16 rokov. To vyvolalo kritiku niektorých bojovníkov za práva žien, ktorí tvrdia, že by to mohli využiť násilnícki muži, aby sa dostali do priestorov určených pre jedno pohlavie, ako sú napríklad toalety.

Konzervatívna vláda Rishiho Sunaka argumentovala, že takýto zákon by spôsobil "značné komplikácie, pretože by v Spojenom kráľovstve vytvoril dva režimy uznávania pohlaví", a právnu zmenu zablokovala.

Škótsky decentralizovaný parlament môže prijímať vlastné zákony, ale Spojené kráľovstvo môže legislatívu vetovať, ak sa domnieva, že zasahuje do záležitostí spadajúcich do národnej jurisdikcie.

Návrh zákona, ktorý bol schválený v decembri, urobil zo Škótska prvú krajinu Spojeného kráľovstva, ktorá podporila proces sebaidentifikácie pre zmenu pohlavia, vrátane odstránenia nutnosti lekárskej diagnózy rodovej dysfórie a zníženia minimálneho veku z 18 na 16 rokov.

Sturgeonová označila zablokovanie zákona zo strany Spojeného kráľovstva za "frontálny útok" na škótsky parlament.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok