Mazľavá alebo zlepená ryža? Nezúfajte, tento kuchynský nepodarok sa dá ľahko vyriešiť

TA3/zm
4.2.2023 10:00

Nie vždy získame po varení ryže konzistenciu, akú by sme si predstavovali. Občas sa aj najlepšej gazdinej môže stať, že je výsledkom mazľavá alebo zlepená ryža, čo sa však dá jednoducho opraviť.

Mazľavá alebo zlepená ryža? Nezúfajte, tento kuchynský nepodarok sa dá ľahko vyriešiť
Pexels

Mazľavá, lepkavá, ale aj zlepená ryža je rozhodne niečo, čo jedlu uberá na kvalite. Do správnej konzistenciu ju však dostanete pomocou tohto zlepšováku.

Správny pomer

Najskôr si povedzme, ako táto kuchynská nehoda vzniká. Pretože je jednoduchšie jej predchádzať, ako zachraňovať nepodarok. Rozvarená ryža je zvyčajne výsledkom nesprávneho pomeru ryže a vody. Niekto ju v hrnci zalieva tak, aby hladina vody presahovala o centimeter ryžu. Oveľa jednoduchšie je však pomerový princíp. Na jednu dávku ryže idú dve dávky vody. Odmerkou je najčastejšie hrnček, ale môžete, samozrejme, použiť aj niečo iné.

Restovať bez miešania

Na úvod však treba ryžu orestovať na oleji. Ak tento krok vynecháte, aj to môže byť jednou z príčin, prečo je výsledkom mazľavá hmota. Pri restovaní ryžu príliš nemiešajte, aby ste nezlomili jednotlivé zrnká.

Neodokrývať

Tretie pravidlo varenia ryže hovorí, že sa má variť na veľmi slabom plameni približne 15 až 20 minút, a najmä bez odokrývania. Netreba dávať pokrievku preč a premiešavať ju, tento účel splnilo už restovanie na oleji.

Trik pre nepodarok

Ak sa napriek týmto zásadám stane, že je vaša výsledná ryža mazľavá a zlepená, zachráni ju obyčajná voda. Kým je ryža horúca, preložte ju do väčšieho sitka a prepláchnite studenou vodou. Jednak tým zastavíte proces varenia, ale najmä zmyjete z každého zrnka uvoľnený škrob, ktorý spôsobuje práve lepkavú konzistenciu.

Po tejto procedúre a po dôslednom odkvapkaní ryže ju môžete a nemusíte ešte opražiť na panvici na troške oleja. Odparí sa zbytočná voda a zrnká nadobudnú opäť chrumkavejšiu chuť.

Témy: ryža
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok