Škvŕkanie v bruchu nemusí signalizovať len hlad: Pri tomto zbystrite pozornosť

TA3/zm
3.2.2023 16:00

Čkanie, kýchanie či škvŕkanie v bruchu. Ľudské telo vydáva niekoľko zaujímavých zvukov, ktoré sú celkom bežné, no niekedy môžu signalizovať niečo viac. Ak vám vyhrávajú muzikanti v bruchu, nemusí to vždy znamenať, že ste hladní.

Škvŕkanie v bruchu nemusí signalizovať len hlad: Pri tomto zbystrite pozornosť
Pexels

Keď je človek hladný, telo to dáva poriadne najavo. Škvŕkanie v bruchu sa nedá zastaviť a aj okolie vie, že sa blíži čas obeda či večere.

Ako vzniká škvŕkanie?

Najskôr trochu teórie, ako vlastne škvŕkanie v bruchu, ktoré pozná každý z nás, vzniká. Zvuky sa z brucha ozývajú, keď sa premiešava a presúva tekutý obsah tráviacich orgánov. V ňom vznikajú aj vzduchové bubliny, ktoré vydávajú pri puknutí zvuk známy ako škvŕkanie. Ozývajú sa o to hlasnejšie, keď je tráviaca trubica prázdna, teda keď sme hladní.

Škvŕkanie po jedle

Občas podobné zvuky spozorujeme aj po jedle. Škvŕkanie teda nemusí signalizovať len hlad, ale aj trávenie. Potrava sa presúva tráviacim traktom a sprievodné zvuky sú opäť úplne normálne. No ak sa vám zdajú príliš hlasné, trvajú pridlho alebo sa objavujú pričasto, môže ísť o tráviace problémy.

Tráviace problémy

Nie všetky vzduchové bubliny v tráviacom trakte puknú, niekedy sa v tele hromadí viac plynov a kým sú v črevách, muzikanti vyhrávajú oveľa hlasnejšie. Problém nadmerného škvŕkania preto trápi najmä ľudí, ktorí majú zvýšenú plynatosť alebo ju zadržiavajú v tele a trápi ich nadúvanie. Zvyčajne však stačí uľaviť si a zmeniť stravu.

V prípade, že škvŕkanie sprevádzajú aj bolesti alebo kŕče, ide takmer s istotou o iný zdravotný problém, no vždy spojený s tráviacim traktom. Tento zvuk je totiž aj sprievodným javom syndrómu dráždivého čreva, črevných neuróz alebo peristaltiky čriev. A v týchto prípadoch je už dôležité navštíviť lekára, pretože rozhodne nejde o vec, ktorú dokáže vyriešiť len obyčajný fakt, že sa najete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok