Chia semienka ako prírodný zdroj vitamínov: Takýto majú vplyv na zdravie a imunitu

TA3/zm
3.2.2023 08:00

Vedeli ste, že obľúbené chia semienka pochádzajú vlastne zo šalvie? Ide o odrodu šalvie hispánskej, ktorá je typickou rastlinou Južnej a Strednej Ameriky. A kým u nás sú populárne v posledných rokoch, v tejto oblasti sa pestujú a konzumujú už tisícky rokov.

Chia semienka ako prírodný zdroj vitamínov: Takýto majú vplyv na zdravie a imunitu
Pexels

Semienka s orieškovou príchuťou sú veľmi dobre stráviteľné a telu dodávajú komplexné živiny. Chia sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka.  

Superpotravina

Malé semienka pripomínajúce mak sú výborným zdrojom proteínov, sacharidov aj zdravých tukov. Okrem toho chia obsahujú železo, zinok, draslík, magnézium, fosfor a toľko vápnika, že je ho v jednej čajovej lyžičke päťnásobne viac ako v pohári mlieka. Z vitamínov sú zastúpené skupiny A, B, C a E. Už len tento zoznam jasne svedčí o tom, že ide o mimoriadne zdravú superpotravinu. Aztékovia si ju dokonca cenili natoľko, že sa chia semienka používali ako platidlo.

Chia a zdravie

Zlepšujú imunitu, pôsobia antistresovo, zlepšujú stav pokožky. A to len začíname s prínosmi, ktoré telu prináša pravidelná konzumácia chia. Tieto semienka znižujú hladinu škodlivého cholesterolu, krvný tlak a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Jesť by ste ich mali aj vtedy, ak veľa športujete, pretože dokážu regenerovať svaly. Ich konzumáciou sa zníži aj riziko porážky, osteoporózy či psoriázy, takže chia majú očividne vplyv na celé telo. A na dennej báze pocítite, ako sa vám zlepší trávenie.

Denná dávka

Pred zjedením chia je dôležité nechať ich napučať vo vode, prípadne mlieku. Semienkam stačí 15 minút v tekutine, ktorú nasajú a stanú sa oveľa ľahšie stráviteľnými. Denná dávka prospešná pre zdravie sú dve čajové lyžičky. No možností, ako ich zakomponovať do jedálneho lístka je mnoho. Pridajte ich do raňajkových ovsených kaší alebo do jogurtu. Posypte nimi šalát, ale aj obložené chlebíčky. Skvele chutia ako súčasť smoothie, dokonca i v polievkach.

Výnimočná sila chia:

  • 2x viac vlákniny ako ovsené vločky
  • 2 x viac draslíka ako banány
  • 5 x viac vápnika ako mlieko
  • 5 x viac proteínu ako fazuľa
  • 7 x viac omega-3-mastných kyselín ako losos
  • 15 x viac horčíka ako brokolica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok