Ďalší neplatný výsledok volieb. V jednom z obvodov v Dolnom Kubíne si ich budú musieť zopakovať

ta3 TASR
27.1.2023 11:21

Voľby dolnokubínskych mestských poslancov v obvode číslo 3 (Medzihradné, Banisko, Srňacie) budú musieť zopakovať. Najvyšší správny súd SR ich vyhlásil za neplatné. Na piatkovom brífingu o tom informoval dolnokubínsky primátor Ján Prílepok. Súvisí to so zámenou poradových čísel na hlasovacom lístku.

Vo volebnom obvode kandidovali celkovo šiesti kandidáti, u dvoch z nich došlo k zámene poradia. "Zrejme išlo o systémovú chybu medzi písmenami T a Ť, čím bolo spôsobené, že kandidáti nemali na volebnom lístku také isté číslo, s akým predtým kampaňovali. O situácii sa mestská volebná komisia dozvedela v deň konania volieb, následne kontaktovala štátnu volebnú komisiu. Z tej prišlo usmernenie, že sa volia osoby a nie čísla, hlasovanie sa nezastavuje a pokračuje sa ďalej vo voľbách. Tak sa aj postupovalo," vysvetlil primátor.

Prednosta Okresného úradu Pavol Ľorko podotkol, že chyba pravdepodobne vznikla v štátnom systéme IVIS, ktorý spravuje štatistický úrad. "Ale za konečný hlasovací volebný lístok zodpovedá mesto, respektíve obec," dodal.

Dvojica zvolených poslancov za obvod tak v podstate mandát ani nikdy nezískala, potvrdila predsedníčka mestskej volebnej komisie v Dolnom Kubíne Andrea Barienčíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok