Tsitsipas sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na Australian Open, v semifinále zdolal Chačanova

TA3 TASR
27.1.2023 08:15

Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V pozícii turnajovej trojky zdolal v semifinále osemnásteho nasadeného Rusa Karena Chačanova 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6) a 6:3. Zápas trval 3:21 h.

 Tsitsipas sa premiérovo prebojoval do finále v Melbourne. Podarilo sa mu to na štvrtý pokus, doteraz bolo jeho maximom na Australian Open semifinále (2019, 2021, 2022). V grandslamovom finále bol dosiaľ jediný raz, v roku 2021 na Roland Garros prehral vo finále so Srbom Novakom Djokovičom v piatich setoch.

Súperom Tsitsipasa vo finále bude víťaz druhého semifinálového súboja medzi turnajovou štvorkou Djokovičom a nenasadeným Američanom Tommym Paulom. Ak uspeje aj vo finále, stane sa novou svetovou jednotkou.

Favorizovaný Grék viedol v prvom dejstve 3:1 i 5:3, ale jeho súper si dokázal vynútiť tajbrejk. V ňom už jasne dominoval Tsitsipas, ktorý si vybudoval náskok 6:1 a premenil v poradí druhý setbal. Druhý set rozhodol v deviatej hre, keď prelomil podanie Chačanova a získal ho pre seba v pomere 6:4. Tsitsipas mohol rozhodnúť už v treťom dejstve, keď po brejku v tretej hre viedol 3:1 a za stavu 5:4 podával na víťazstvo. Duel neukončil, v tajbrejku potom viedol 6:4 a mal k dispozícii dva mečbaly. Chačanov však získal štyri loptičky v sérii a vynútil si štvrtý set. V ňom sa dostal Grék rýchlo do náskoku 3:0 a ten si už nenechal vziať. Za stavu 5:3 pri svojom podaní premenil celkovo štvrtý mečbal. Uspel tak aj v šiestom vzájomnom súboji s Chačanovom na okruhu.

"Ako malý chlapec som sledoval Marcosa Baghdatisa, ako sa tu v Austrálii dostal do finále a sníval som o tom, že sa mi to raz rovnako podarí. Teraz sa mi to splnilo. Bol to jeden z mojich najobľúbenejších hráčov," spomenul Tsitsipas v prvom pozápasovom rozhovore rok 2006, keď cyperský hráč podľahol až v súboji o titul Rogerovi Federerovi. 

"Viem, koľko ma stálo úsilia, aby som sa dostal až sem. Chcel som zápas ukončiť už v treťom sete, trvalo to napokon trochu dlhšie, ale s podporou mojich úžasných fanúšikov sa mi to podarilo. Som extrémne šťastný, že som vo finále a teraz uvidíme, čo sa stane ďalej," uviedol Tsitsipas, ktorý je vo veku 24 rokov najmladší finalista Australian Open od roku 2011. Vtedy sa do finále dostal 23-ročný Djokovič, v súčasnosti už deväťnásobný šampión z Melbourne.

Tsitsipas zahral v semifinále až 66 víťazných úderov, na konte mal spolu 18 es. Na Australian Open zažil predtým semifinálové prehry v roku 2019 s Rafaelom Nadalom a v rokoch 2021 a 2022 s Daniilom Medvedevom. Pre 26-rocného Chačanova to bolo druhé grandslamové semifinále za sebou, vlani v ňom neuspel ani na US Open v súboji s Casperom Ruudom. V onlajn rebríčku sa posunul z 20. na 13. pozíciu, jeho maximum je ôsme miesto z júla 2019.

Muži - dvojhra - semifinále

Stefanos Tsitsipas (Gr.-3) - Karen Chačanov (Rus.-18) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok