Pavel v diskusii TV Nova vyzval na umiernenú kampaň, Babiš súhlasil

ta3 čtk
26.1.2023 22:48

Prezidentský kandidát Petr Pavel v úvodnom vyhlásení v štvrtkovej diskusii v televízii Nova uviedol, že nechutného v kampani už bolo dosť a že by s protikandidátom Andrejom Babišom (ÁNO) mohli ukázať, že sa vedia normálne baviť. Expremiér súhlasil a vyzval všetkých, aby prestali s útokmi. Sú nepríjemné pre neho aj jeho rodinu, povedal.

Pavel v diskusii TV Nova vyzval na umiernenú kampaň, Babiš súhlasil
TASR/AP

Polícia sa zaoberá dezinformáciami o Pavlovom úmrtí, ktoré sa šíria cez e-maily a po internete, odkazujú na falošný web a údajné vyhlásenie jeho hovorcu. Antikampaň dosiahla nové dno, uviedol k tomu okrem iného v priebehu dňa Pavel. Babiš dnes dopoludnia dezinformácie odsúdil a verí, že polícia prípad dôkladne preverí.

Pavel v televízii Nova uviedol, že dopoludnia napadli hackeri jeho webovú stránku, väčšinou z adries s pôvodom v Rusku. S Babišom si podľa neho v predchádzajúcich debatách dokázali, že sa vedia konfrontovať a byť tvrdí. Pavel si ale myslí, že to už stačilo a že by bolo možné divákom a voličom ukázať, že sa dokážu s protikandidátom tiež normálne baviť.

Babiš reagoval, že opakovane vyzýval aj svojich podporovateľov, aby nechodili na Pavlove mítingy. Najdôležitejšie podľa bývalého premiéra je, aby takéto rokovanie nepokračovalo po vyhlásení víťaza v sobotu bez ohľadu na to, kto sa prezidentom stane. Babiš všetkých vyzval, aby prestali s útokmi. "Je to skutočne veľmi nepríjemné aj pre mňa, pre moju rodinu. Chápem pána Pavla a toto vyhlásenie," dodal.

Pavel povedal, že nezodpovedá za všetkých svojich priaznivcov, nikto z jeho tímu nenaznačil, že by dezinformácie mohli pochádzať z Babišovho tábora. "Pripadá mi to ako veľmi hlúpy žart," poznamenal. Nevie, kto za falošnými správami o jeho smrti môže stáť.

Babiš podotkol, že ten, kto dezinformácie šíril, musí byť "strašný hlupák", pretože vedel, že Pavel bude večer v debate na Nove.

Dnešný duel je predposlednou debatou kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola prezidentskej voľby. V piatok sa tesne pred otvorením volebných miestností Babiš a Pavel zúčastnia diskusie v Českom rozhlase.

Bývalý predstaviteľ českej armády a NATO Pavel v prvom kole volieb pred necelými dvoma týždňami tesne zvíťazil, keď dostal podporu 35,4 percenta. Druhý postupujúci, expremiér Babiš, mal 34,99 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok