Konkurencie sa nebojíme, vyhlásil Jarjabek. Matoviča označil za medicínsky prípad

ta3
26.1.2023 21:04

Rozhodnutie o termíne volieb si poslanci nechali na poslednú chvíľu. Pre ktorý termín sa napokon rozhodnú? A má ešte v tejto situácii zmysel navrhovať napríklad zmeny vo verejnoprávnej RTVS? V relácii Téma dňa odpovedali hostia Dušan Jarjabek (Smer-SD) a Kristián Čekovský (nezaradený).

tema_dna_75.jpg
TA3

„Volebná súťaž by mala byť férová,“ uviedol Čekovský. Termín 30. september podľa neho vytvára priestor, aby volebnú kampaň mohli viesť všetky strany, ktoré o to prejavia záujem. „Je správne, aby mali niekoľko týždňov, aby predstavili voličom svoj program,“ povedal o vznikajúcich politických stranách Čekovský. Májový termín považuje za problematický, lebo by obmedzil predstavenie nových politických subjektov.

Kauzy Smeru a vyšetrovanie

„Proti strane Smer svedčia ich vlastní nominanti,“ uviedol Čekovský. „Tri desiatky ľudí, ktorých nominovali do najvyšších funkcií štátu hovoria, akým spôsobom prebiehala korupcia za minulých vlád,“ pokračoval. Tieto svedectvá považuje za veľkú zmenu. „Súdy a vyšetrovatelia majú rozviazané ruky,“ uviedol Čekovský. Podľa neho je vidieť, že momentálne môžu orgány konať slobodne. Ako príklad uviedol kauzy Dobitkár, Očistec a Mýtnik, ktoré podľa neho siahajú k údajným sponzorom strany Smer.

Zmeny v RTVS?

„Slovensko je jedna z dvoch krajín EÚ, kde sa riaditeľ verejnoprávneho médiá volí v pléne národnej rady,“ uviedol Čekovský. Myslí si, že ostatné krajiny EÚ majú výrazne väčšiu apolitickosť a nezávislosť vo verejnoprávnych médiách. Chcel by, aby sa to stalo realitou na Slovensku.

Jarjabek považuje Čekovského návrh za neprijateľný. „Určite to neprejde, zámer tohto je, aby sa téma vrátila do politického povedomia,“ uviedol. Jarjabek si myslí, že Čekovský chce týmto návrhom ovládnuť RTVS, lebo je ľahšie podplatiť televíznu radu ako parlament.

„Vo väčšine európskych krajín funguje voľba riaditeľa kontrolným orgánom,“ povedal Čekovský. Slovensko je podľa neho v tomto anomália. „Tento orgán máme, je ním Rada RTVS, ale všetkých členov tejto rady volí parlament,“ pokračoval. Chce, aby v Rade RTVS boli odborníci a experti. Pripomenul, že Smer-SD v minulosti už podobný návrh priniesol.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok