Babiš nabáda k neúčasti na voľbách, Pavel sa spolieha na to, že sa od neho líši, tvrdí marketér

ta3
26.1.2023 15:24

Kedysi sme boli jedným štátom. Už tridsať rokov však idú bratské národy Čechov a Slovákov svojou cestou. Ponožky v sandáloch versus pevné turistické topánky sú len jedným z vtipných rozdielov, ktorý mnohým napadne ako prvý. Ako veľmi sa naše dva národy líšia a v čom si sú podobné? Dva dni pred druhým kolom českých prezidentských volieb sme v relácii Tak takto?! porovnávali s marketérom Pavlom Minárom českú a slovenskú spoločnosť.

tak_takto_67.jpg
TA3

Všetci s napätím sledujú priebeh českých prezidentských volieb. V piatok 27. januára a v sobotu 28. januára prebehne druhé kolo. Obaja kandidáti sa naň pripravili. Kampaň Andreja Babiša priniesla podľa marketéra Pavla Minára zaujímavé výsledky. "Chce ľudí znechutiť, aby nešli voliť, pretože mu to viac vyhovuje," povedal v relácii a dodal, že Babiš prezentuje politiku ako mužskú súťaž.

Kandidát Petr Pavel podľa marketéra volí zase pasívnejšiu kampaň. Spolieha sa na to, že mu stačí nebyť vo vláde. "Nedáva dôvod na to, prečo ho nevoliť. Spolieha sa na to, že nie je Babišom," uviedol Minár. 

Podľa prieskumu agentúry Ipsos by až 67 percent Čechov chcelo, aby ich krajina vyzerala ako v minulosti. Na Slovensku je to 60 percent, avšak iba 5 percent vysokoškolákov na rozdiel od Česka, kde ich je 51 percent. "V Čechách sa v spoločnosti traduje, a to najmä medzi staršími generáciami, že komunistický režim bol lepší," poznamenal marketér. Práve tomu pripisuje úspech dvoch českých kandidátov, ktorí sú úzko spätí s minulým režimom. Na Slovensku je podľa neho menej ľudí, ktorí preferujú istotu poznaného.

Vláda Petra Fialu by bola podľa marketéra na Slovensku omnoho obľúbenejšia, než je teraz v Českej republike. Podľa Globsecu dôveruje štátu a vláde iba 30 percent Slovákov, zatiaľ čo v Česku je to omnoho viac. "Iné prieskumy ukazijú, že až 92 percent Slovákov verí, že im pri problémoch pomôže skôr rodina, než štát," povedal Minár.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok