Japonský premiér prisľúbil ochranu sporných ostrov voči Číne

TASR
2.2.2013 09:55

Japonský premiér Šinzo Abe vyhlásil, že bude brániť sporné odľahlé ostrovy pred hrozbami Číny po sérii incidentov, ktoré zvýšili nebezpečenstvo ozbrojenej zrážky. Informovala o tom agentúra AP

Japonský premiér prisľúbil ochranu sporných ostrov voči Číne
SITA

Japonská pobrežná stráž medzitým zadržala čínskeho kapitána rybárskej lode pre obvinenia z nelegálneho rybolovu v japonskej exkluzívnej ekonomickej zóne pri ostrove Mijako, 200 kilometrov juhozápadne od neobývaných sporných ostrovov.

"Bezpečnostné prostredie obklopujúce našu krajinu je čoraz vážnejšie, keď sme vystavení provokáciám voči našim územným právam," povedal Abe v prejave k vojakom na juhu krajiny. Svojimi vyjadreniami zrejme narážal na rastúcu čínsku prítomnosť neďaleko sporných ostrovov.

Vzťahy medzi Pekingom a Tokiom sa veľmi zhoršili po tom, ako japonská vláda vlani kúpila tri zo sporných ostrov vo Východočínskom mori, ktoré v Japonsku nazývajú Senkaku a v Číne Tiao-jü. V Číne to vyvolalo rozsiahle a miestami násilné protijaponské protesty.

Čína vysiela do vôd neďaleko týchto ostrovov pravidelne prieskumné lode, pričom lietadlá oboch krajín sa v regióne vzájomne sledujú, čo zvyšuje riziko chybných krokov, ktoré by mohli vyvolať zrážku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok