Západ sa priamo zapája do konfliktu na Ukrajine, tvrdí Peskov. Kritizuje dodávky zbraní

ta3 ČTK
26.1.2023 11:24

Dodávkami zbraní sa USA a ďalšie západné krajiny priamo zapájajú do konfliktu na Ukrajine, uviedol štvrtok podľa tlačovej agentúry TASS ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Podľa jeho slov zapojenie "kolektívneho Západu" do konfliktu narastá.

Západ sa priamo zapája do konfliktu na Ukrajine, tvrdí Peskov. Kritizuje dodávky zbraní
TASR/AP

USA v stredu oznámili, že Ukrajine pošlú 31 amerických tankov Abrams. Nemecká vláda rozhodla, že nebude brániť dodávkam nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Mnoho európskych krajín následne ohlásilo zámer tieto obrnené vozidlá Ukrajincom poskytnúť.

"Z európskych metropol a z Washingtonu neustále znejú vyhlásenia, že posielanie rôznych zbraňových systémov vrátane tankov na Ukrajinu žiadnym spôsobom neznamená zapojenie týchto krajín alebo Severoatlantickej aliancie do bojov, ktoré sa odohrávajú na Ukrajine. S tým kategoricky nesúhlasíme," uviedol Peskov. 

"Všetko to, čo robia aliancie aj spomínané metropoly, vníma Moskva ako priame zapojenie do konfliktu," zdôraznil kremeľský hovorca. Nemecká spolková vláda v stredu rozhodla, že v prvom kroku poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard. Oznámila tiež, že súhlasí s reexportom týchto tankov na Ukrajinu z iných krajín. Zámer dodať tanky na Ukrajinu predtým ohlásilo Poľsko, v stredu sa pripojili ďalšie štáty, ktoré nemecké stroje využívajú. 

Podľa ukrajinskej agentúry Unian by Ukrajina mohla získať okolo stovky Leopardov. O západné tanky Ukrajina žiadala dlhodobo, jej spojenci ale ohľadom dodávok váhali práve kvôli obavám, že Rusko takýto postup označí za eskaláciu konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok