Putin debatoval v Moskve so študentmi, k nemeckým tankom sa nevyjadril

ta3 čtk
25.1.2023 19:47

Ruský prezident Vladimír Putin sa počas dnešnej návštevy Moskovskej štátnej univerzity vyhol vyjadreniu k prelomovému rozhodnutiu Nemecka dodať tanky Ukrajine. Namiesto toho rozdával študentom rady ohľadom kariéry a kládol otázky na iné témy, upozornila agentúra Reuters.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Oznámenie Nemecka, že po týždňoch tlaku od svojich spojencov pošle na Ukrajinu tanky Leopard 2, vyvolalo hnevlivú reakciu ruského ministerstva zahraničia a ruského veľvyslanectva v Berlíne, ale prezident sa tomuto problému vyhol. Putin, ktorý plynule hovorí po nemecky a ktorý ako dôstojník tajnej služby KGB slúžil v bývalom východnom Nemecku, strávil viac ako hodinu odpovedaním na otázky študentov.

Len nepriamo v debate prebleskovala vojna Ruska proti Ukrajine. Študent, ktorý sa predstavil ako Vladislav Olejnik z Ruskom okupovanej časti východoukrajinskej Luhanskej oblasti, povedal Putinovi, že sa vlani zúčastnil "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, a jeho snom by bolo pracovať pre tajnú službu FSB, ktorú Putin kedysi viedol ako riaditeľ. Putin poďakoval študentovi za jeho službu vlasti a povedal, že FSB rozhodne bude brať ohľad na jeho ambície. Iný študent uviedol, že sa staral o svojich súrodencov vo veku deviatich, 10 a 16 rokov, keď matka vlani odišla na front ako zdravotná sestra. Putin odvetil, že sa jej "hlboko klania".

Putin kritizoval západné krajiny, keď naznačil, že niektoré štáty podľa neho využívajú vojnu na Ukrajine ako zámienku na "zrušenie" ruskej kultúry. To je podľa Reuters často opakované, ale ničím nepodložené tvrdenie Moskvy. Putin povedal, že Rusi si budú ďalej užívať Beethovena a Bacha. "Sme súčasťou svetovej kultúry," uviedol.

Putin urobil iba nepriamu narážku na súčasné medzinárodné napätie, keď s odkazom na spojenecké jednotky rozmiestnené v členskom štáte NATO poznamenal, že Nemecko - "prísne vzaté" - zostáva pod americkou vojenskou okupáciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok