Nemecko sa o fúz vyhne recesii. Vláda počíta s hospodárskym rastom o 0,2 percenta

ta3 ČTK
25.1.2023 15:44

Nemecká vláda podľa očakávania zlepšila hospodársky predpoklad na tento rok a už nepočíta s poklesom ekonomiky, a to aj napriek pretrvávajúcim negatívnym dopadom vojny na Ukrajine. Hrubý domáci produkt Nemecka sa tak tento rok podľa novej prognózy zvýši o 0,2 percenta, oznámila vláda. V októbrovom výhľade predpovedala, že HDP tento rok o 0,4 percenta klesne. Lepšie vyzerá aj predpoveď inflácie.

"Nie sú tu žiadne známky výraznej recesie, ktorú mnohí pozorovatelia dlhú dobu pokladali za nevyhnutnú," uviedol v správe minister hospodárstva Robert Habeck. Zatiaľ čo energetická kríza a zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnymi bankami nútia vládu, aby bola viac obozretná, kríza vyvolaná ruskou inváziou na Ukrajinu je teraz zvládnuteľná, dodal Habeck. "Nemecko preukázalo svoju odolnosť a ekonomicky sa mu darií veľmi dobre," dodal podľa agentúry Reuters. Ak by sa podľa neho objavila recesia, bude kratšia a miernejšia.

Dodávky energií podľa ministra zostávajú bezpečné a stabilné. Nemecko však musí ďalej posilňovať svoju energetickú nezávislosť, dodal Habeck.

Odhad tohtoročnej miery inflácie vláda znížila na šesť percent z predtým predpokladaných siedmich. "Stále však pretrváva vysoká záťaž: útočná vojna Ruska proti Ukrajine a jej hospodárske dôsledky, slabý vývoj svetovej ekonomiky a naďalej vysoké ceny energií," cituje zo stredajšej správy agentúra DPA.

Miera nezamestnanosti by tento rok mala predstavovať 5,4 percenta, čím by sa dostala mierne nad vlaňajšiu úroveň 5,3 percenta. Investície do strojného vybavenia by sa tento rok podľa vlády mali zvýšiť o 3,3 percenta po minuloročnom raste o 2,5 percenta. Rast vývozu by však tento rok mal spomaliť na 2,2 percenta po minuloročnom zvýšení o 3,2 percenta.

Nemecko je najväčšou ekonomikou v Európe. Spolkový štatistický úrad tento mesiac oznámil, že vlani rast nemeckej ekonomiky spomalil na 1,9 percenta z predminuloročných 2,6 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok