Viac než len obyčajné korenie: Spoznajte liečivé účinky koriandru

TA3/zm
1.2.2023 16:00

Prenikavú vôňu koriandru buď milujete, alebo zatracujete. V každom prípade by ste ho mali zaradiť do svojich receptov, pretože jeho sladkastá až pikantná chuť má množstvo zdravotných benefitov.

Viac než len obyčajné korenie: Spoznajte liečivé účinky koriandru
Pexels

Táto bylinka pochádza z oblasti Egypta a Indie, kvôli čomu si koriander spájame najmä s orientálnou kuchyňou. Oplatí sa ním však vyšperkovať aj iné pokrmy a zaradiť ho na jedálny lístok pravidelne.

Liek na všetko

Koriandru môžeme priradiť prívlastky ako protirakovinová, protizápalová či protiplesňová bylinka. Dalo by sa povedať, že toto korenie, či už v čerstvej alebo sušenej podobe, je univerzálnym liekom. Má navyše analgetické účinky a vedci sa zaoberajú výskumami, ktoré by dokázali, že koriander vie vyliečiť dokonca epilepsiu.

Táto bylinka je tiež zdrojom vlákniny, horčíka, mangánu, vápnika, draslíka, železa aj céčka. Vďaka kombinácii liečivých zložiek dokáže koriander znížiť hladinu cukru a cholesterolu v krvi či regulovať krvný tlak.

Lístky na žuvanie

V minulosti sa koriander nepoužíval len ako ingrediencia do varenia, ale ľudia si pokojne vložili pár lístkov rastliny do úst a pravidelne ich žuli. Vyriešili tým niekoľko neduhov súčasne. Bylinka ochránila ústnu dutinu a chrup pred infekciami. Zároveň podporila trávenie, dokonca dokázala zastaviť hnačky. V neposlednom rade sa po stáročia koriander konzumoval ako prírodné afrodiziakum, keďže povzbudzuje libido.

Koriander Pexels

Spotrebujte ho celý

Koriander je príbuzný anízu, rasci a kôpru. Spracovať sa dá takmer celý, od lístkov, cez kvety až po jeho plody v podobe semien. Ako kuchynské korenie sa najbežnejšie vyskytuje vo forme celých sušených semienok alebo v mletej forme. Lístky, najlepšie čerstvé, dokážete pri varení spotrebovať podobne ako petržlenovú vňať, aj keď chuť týchto dvoch byliniek je zásadne odlišná.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok