V zásuvke ju rozhodne nenechávajte: Odpojením tejto elektroniky môžete ušetriť

TA3/zm
1.2.2023 08:00

Ak ste si lámali hlavu, či elektronika spotrebováva elektrickú energiu aj vtedy, keď je prístroj vypnutý, ale ostáva v zásuvke, máme jednoznačnú odpoveď.

V zásuvke ju rozhodne nenechávajte: Odpojením tejto elektroniky môžete ušetriť
Pexels

Niektoré zariadenia odoberajú elektrinu aj v prípade, že sú vypnuté. Ak chcete ušetriť, tieto konkrétne prístroje sa oplatí vyťahovať zo siete. Dopad však majú nielen na vašu peňaženku, ale aj na životné prostredie, takže sa to naozaj oplatí.

Nabíjačky

Ak by sme mali všeobecne povedať, čo si berie energiu zo siete, aj keď je prístroj vypnutý, boli by to nabíjačky. A môže to byť skutočne čokoľvek, čo sa nabíja, teda nie len mobil alebo počítač, ktoré väčšine z nás napadnú ako prvé. Do tejto kategórie môžete zaradiť aj sonické zubné kefky či strojčeky na strihanie. Nabíjateľných prístrojov nájdete v každej domácnosti však oveľa viac. Princíp je ale rovnaký.

Kým je pripojený káblom aj spotrebič, všetko je v poriadku a elektrina prúdi doň. No problém nastáva, ak sa akýkoľvek aparát nabije, ale neodpojíte ho zo zásuvky. V tom prípade elektrinu stále spotrebúvate, aj keď v menšom množstve. A rovnako ňou plytváte, keď odpojíte prístroj, ale samotnú nabíjačku nie. Predstavte si to len na príklade niekoľkých mobilných telefónov v domácnosti krát počet preplytvaných hodín a vo finále môže účet za elektrinu narásť o nemalú sumu.

Kávovar aj mikrovlnka

Potom je tu kategória kuchynských spotrebičov, ktoré nájdete tiež takmer v každej domácnosti, používate ich len niekoľkokrát do dňa, ale zástrčka je na elektrickú sieť pripojená neustále. A kilowaty sa točia... Medzi spotrebiče, ktoré si berú elektrickú energiu, aj keď sú vypnuté, zaraďujeme napríklad kávovar a mikrovlnku. Ak máte jednoduchý prístup k zásuvke, naučte sa odpájať aj tie, aspoň počas pracovnej doby, kedy nie ste doma, a zbytočne by ste míňali za nič.

Témy: domácnosť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok