Súd v Moskve rozhodol o zrušení jednej z najstarších ruských organizácií na ochranu ľudských práv

ta3 ČTK
25.1.2023 15:02

Moskovský mestský súd dnes rozhodol o likvidácii Moskovskej helsinskej skupiny, jednej z najstarších ruských organizácií na ochranu ľudských práv, založenej v roku 1976 sovietskymi disidentmi. O zrušenie organizácie požiadalo v decembri ruské ministerstvo spravodlivosti.

Moskva
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Žiadosti sa vyhovuje," oznámil sudca Michail Kazakov, uviedla agentúra Interfax. Moskovská helsinská skupina sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá. "Obrátime sa na všetky inštancie," uviedol advokát Genri Reznik, ktorý skupinu zastupoval na súde.

Moskovská helsinská skupina zostávala až doteraz jednou z mála nezávislých organizácií na ochranu ľudských práv činných v Rusku po tom, čo úrady predvlani ukončili činnosť organizácie Memorial. Tá bola vlani ocenená Nobelovou cenou za mier, pripomenula agentúra Reuters.

Sama Moskovská helsinská skupina v decembri na svojom webe uviedla, že ministerstvo žiadosť odôvodňuje tvrdením, že organizácia "v rozpore s federálnym zákonom o verejných združeniach vyvíjala činnosť mimo moskovského regiónu", hoci v stanovách sa označovala za regionálnu organizáciu. Stanovy podľa ministerstva navyše "nezodpovedajú súčasným právnym požiadavkám". Medzi činnosťami zoskupenia za hranicami Moskvy ministerstvo spomenulo napríklad monitorovanie súdnych procesov.

Na súde zástupca ministerstva tvrdil, že úrad pokladá prehrešky skupiny za nenapraviteľné a jej likvidáciu za opodstatnenú. Zástupcovia skupiny naopak žiadali súd, aby žiadosť ministerstva odmietol, a tvrdili, že kontrola, na základe ktorej ministerstvo požiadalo o likvidáciu skupiny, sa uskutočnila v rozpore so zákonom.

"Páchate veľký hriech. Ničíte hnutie na ochranu ľudských práv! Likvidácia skupiny je vážny zásah proti ochrane ľudských práv nielen v Rusku, ale aj vo svete," povedal pred súdom spolupredseda skupiny Valerij Borščev. "Moskovská helsinská skupina je najstaršia ruská organizácia na ochranu ľudských práv. Vznášané výhrady sú absurdné," zdôraznil.

Moskovskú helsinskú skupinu založili v roku 1976 sovietski disidenti s cieľom presadzovať ustanovenia helsinskej dohody o ľudských právach. V minulosti sa v nej angažovali poprední sovietski a ruskí disidenti a verejní aktivisti, napríklad fyzik Jurij Orlov, manželka akademika Andreja Sacharova Jelena Bonnerová alebo Anatolij Ščaranskij. Od roku 1996 až do svojej smrti v roku 2018 ju viedla známa obhajkyňa ľudských práv Ljudmila Alexejevová.

V roku 2012 sa skupina zriekla príspevkov zo zahraničia, aby nedostala od úradov nálepku "zahraničného agenta". Toto označenie, ktoré má od čias Sovietskeho zväzu hanlivý podtext, obnáša prísnejšiu úradnú kontrolu a ďalšie komplikácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok