Heger: Ústavná zmena je naplnením prvého kroku dohody o predčasných voľbách

ta3 TASR
25.1.2023 12:46

Schválenie zmeny Ústavy SR vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti.

Heger: Ústavná zmena je naplnením prvého kroku dohody o predčasných voľbách
TASR - Martin Baumann

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy. "Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru," pripomenul Heger.

Poslanci Národnej rady SR schválili v stredu zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde. Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok