Ostreľovanie Belgorodskej oblasti si vyžiadalo 25 obetí, hlásil Putinovi Gladkov

ta3 tasr
24.1.2023 21:09

Ostreľovanie pohraničných regiónov Belgorodskej oblasti, ležiacej v susedstve Ukrajiny, si už vyžiadalo životy 25 ľudí. Ďalších 96 osôb utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom v utorok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

Ostreľovanie Belgorodskej oblasti si vyžiadalo 25 obetí, hlásil Putinovi Gladkov
TASR/AP

AFP súčasne konštatovala, že ide o prvý prípad od začiatku ofenzívy ruskej armády na Ukrajine, čo ruskí oficiálni predstavitelia oznámili počet obetí ostreľovania v niektorom z ruských regiónov. 

Gladkov vo svojom hlásení Putinovi konštatoval, že ukrajinská armáda útočí na lokality obývané civilistami. Informoval ho tiež, že správy o skorom "obsadení Belgorodu" a o nutnosti odísť z regiónu sa v Belgorodskej oblasti šíria od jari minulého roku. Dodal však súčasne, že miestni obyvatelia sa "už naučili rozlišovať pravdu od dezinformácií".

Putin vo svojej reakcii, ktorú priniesla britská stanica BBC, pripomenul, že ruský systém protivzdušnej obrany je "jeden z najlepších na svete". Vyhlásil tiež, že Rusov "nie je také ľahké oklamať" falošnými informáciami.

BBC doplnila, že úrady Belgorodskej a susednej Kurskej oblasti od rozpútania vojny na Ukrajine pravidelne informovali o ostreľovaní svojho územia z Ukrajiny.

Správa o smrti prvej osoby sa objavila 11. mája, ďalšie úmrtie bolo oznámená 27. mája. Päť ľudí zomrelo aj pri zásahu bytového domu v júli minulého roku. V drvivej väčšine zvyšných správ sa hovorilo len o malých materiálnych škodách. Ukrajinská strana tieto správy nikdy nekomentovala, dodala BBC

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok