Rusko nemá v pláne obnoviť oceliarne Azovstaľ. Nie je to možné, tvrdí

ta3 tasr
24.1.2023 21:01

Ruská vláda v utorok priznala, že nemá v pláne obnoviť oceliarne Azovstaľ, ktoré boli zničené na jar minulého roka počas urputných bojov o prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

ONLINE: Z mariupolských oceliarní stúpa čierny dym. Generálny tajomník OSN sa stretne s Putinom
Twitter/NEXTA

V rozsiahlom komplexe oceliarní sa niekoľko týždňov pred ostreľovaním ruskou armádou skrývali desiatky civilistov, ako aj ukrajinskí obrancovia mesta. Ako v utorok informoval britský denník The Guardian, predstaviteľka ruského ministerstva výstavby Julija Maximovová podľa agentúry TASS uviedla, že obnova oceliarní v Mariupole, okupovanom Ruskom, nie je "možná ani rentabilná". Dodala, že Rusko plánuje odškodniť ľudí, ktorí pre zastavenie výroby prišli o prácu.

Po 24. februári 2022, keď ruská armáda vpadla na územie Ukrajiny, boli technológie oceliarne Azovstaľ zakonzervované. Mariupol bol od prvých dní vojny obliehaný ruskými jednotkami a vystavený masívnemu ostreľovaniu a bombardovaniu. Poslednou baštou obrancov mesta boli práve oceliarne Azovstaľ, kde príslušníci pluku Azov a 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl naďalej kládli odpor okupačným ruským jednotkám. 

V oceliarňach — najmä v komplexe ich podzemných krytov — sa počas bojov ukrývali aj civilisti vrátane detí, seniorov a chorých. Obliehanie Azovstaľu sa skončilo v máji, po viac ako dvoch mesiacoch. Ukrajinskí vojaci, ktorí ho bránili a prežili, sa vzdali.

Šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin vtedy vyhlásil, že Azovstaľ bude zbúraný a mesto Mariupol sa zmení na letovisko. V júni 2022 podpredseda ruskej vlády Marat Chusnullin, ktorý dohliada na obnovu okupovaných ukrajinských území, oznámil, že Azovstaľ bude naďalej fungovať "ako priemyselný park alebo miesto pre odpočinok", ale "už nie ako hutnícky komplex".

Vlani v októbri bol zverejnený aj projekt, ktorý ráta s tým, že na území Azovstaľu vznikne technopark s viacerými továrňami príbuzných odvetví. Podľa tohto projektu má byť obnovené aj činoherné divadlo, pri ktorého ostreľovaní zahynuli stovky civilistov.

Azovstaľ bol jedným z najväčších hutníckych závodov v Sovietskom zväze. Založený bol v roku 1933, prežil i nemeckú okupáciu. Po rozpade Sovietskeho zväzu bol naďalej jedným z najväčších výrobných závodov na Ukrajine a zamestnával viac ako desaťtisíc ľudí. Od roku 2006 je súčasťou skupiny Metinvest patriacej ukrajinskému priemyselníkovi Rinatovi Achmetovovi. Ročne podnik vyrobil 5,7 milióna ton surového železa a 5,3 milióna ton konvertorovej ocele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok