Nezhody o vstupe do NATO pretrvávajú. Turecko zrušilo rokovania s Fínskom a Švédskom

ta3 čtk
24.1.2023 18:13

Turecko zrušilo februárové rokovania so Švédskom a Fínskom o vstupe týchto severských krajín do NATO bez toho, aby stanovilo náhradný termín. Píšu to turecké štátne médiá s odkazom na diplomatické zdroje.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Rozhodnutie prichádza deň po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Štokholmu povedal, že nemôže počítať s tureckou podporou pri vstupe do Severoatlantickej aliancie kvôli víkendovým demonštráciám prokurdských skupín a odporcov islamu.

Rokovania medzi predstaviteľmi Turecka, Švédska a Fínska sa mali uskutočniť vo februári v Bruseli. Turecká diplomacia ale požiadala o jeho zrušenie bez náhradného termínu. Trojica krajín koná v tomto formáte od augusta. Počas rozhovorov predstavitelia okrem iného hodnotia napĺňanie júnového memoranda, ktoré Švédsko a Fínsko podpísali s Tureckom, aby mohol ich prístupový proces do NATO vôbec začať.

Ankara sa stavia odmietavo na vstup oboch severských krajín do NATO od vlaňajšieho mája. Obom krajinám vyčíta, že poskytujú úkryt a umožňujú aktivity organizácií, ktoré Turecko považuje za teroristické. Ide napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK), milície YPG zo severu Sýrie či stúpencov klerika Fethullaha Gülena, ktorí podľa tureckých orgánov zorganizovali neúspešný puč v roku 2016.

Utorňajšie oznámenie prichádza po pondelkovom výroku tureckého prezidenta Erdogana, nech Švédsko nepočíta s podporou Ankary pri vstupe do NATO. Erdogan odmietol sobotnú demonštráciu prokurdských skupín aj pálenie moslimskej svätej knihy korán pred tureckým veľvyslanectvom, ktoré usporiadal jeden známy dánsky aktivista proti islamu. Pálenie koránu odmietli aj švédski vládni predstavitelia, ktorí uviedli, že tento čin je síce legálny, ale neúctivý k moslimom.

Trojica krajín sa nezhodne ani na tom, ako ďaleko postúpili v napĺňaní júnového memoranda. Ankara tvrdí, že kroky severských krajín sú stále nedostatočné, Fínsko a Švédsko poukazujú na splnené body, napríklad zrušenie zbrojného embarga na Turecko.

Rozšírenie Severoatlantickej aliancie musí ratifikovať všetky členské krajiny. Doteraz chýba súhlas dvoch krajín. Vedľa Turecka sa jedná o Maďarsko. Fínski predstavitelia dnes uviedli, že by sa mohli usilovať o vstup do aliancie aj bez Švédska, ktoré je častejšie terčom tureckej kritiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok