Voľby v obci Hromoš sú neplatné. Súd našiel závažné porušenie zákona

ta3
26.1.2023 12:36

Voľby starostu v obci Hromoš na severovýchode Slovenska boli neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd SR. Volebný výsledok napadol neúspešný kandidát na starostu, ktorý prehral len o 8 hlasov. Upozornil na to, že kandidát, ktorý získal najviac hlasov, bol vo volebnej miestnosti vtedy, keď tam nemal čo hľadať. Najvyšší správny súd mu okrem toho dal za pravdu aj v tom, že v poriadku nebolo ani hlasovanie prostredníctvom prenosnej schránky.

Ide o prvé takéto rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu SR vo volebnej agende. Neúspešný kandidát podal žalobu 9. novembra 2022, rozhodnutie nadobudlo platnosť 12. januára 2023.

Kandidát Maroš Kočiš, ktorý získal najviac hlasov, spolu 158, a ktorý bol starostom už tri volebné obdobia, podľa v poradí druhého kandidáta Františka Mojchera bol prítomný vo volebnej miestnosti aj vtedy, keď práve nehlasoval. 

"Bol som tam jedenkrát, a to keď bol výpadok elektrického prúdu. Dal som istič hore a nechal som im tam nejaké občerstvenie, otvoril som dvere a opýtal som sa, či je všetko v poriadku a odišiel som," bráni sa Kočiš. Senát Najvyššieho správneho súdu však nepresvedčil, pretože zákon hovorí jednoznačnou rečou - ak kandidát nehlasuje, nemá vo volebnej miestnosti čo robiť.

Ďalší problém súvisel s členkami volebnej komisie, ktoré sa vybrali do obce s prenosnou volebnou schránkou napriek tomu, že o tom nevedel predseda komisie. Tieto dve členky navrhol sám starosta, čo nemá v kompetencii. Jedna z týchto dvoch členiek je dokonca starostova partnerka. 

Rozdiel medzi dvoma kandidátmi bol iba osem hlasov a súd sa domnieva, že zistené nezákonné konanie malo vplyv na dosiahnutý výsledok vo voľbách. Víťazovi teda mandát zanikol. Miloš Kočiš sa teraz zaoberá otázkou, kto má obec riadiť. "Držím sa vyjadrenia ZMOS-u, že pokračuje starosta, ktorý bol predo mnou, teda ja," vysvetlil. Voľby si tak obyvatelia obce Hromoš budú musieť zopakovať.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok