Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy pocítili aj obyvatelia v Naí Dillí. Hlásia jednu obeť

ta3 čtk
24.1.2023 14:06

Zemetrasenie o sile 5,6 stupňa si v utorok v Nepále vyžiadalo najmenej jednu obeť a poškodilo viac ako dve desiatky domov v odľahlom okrese na západe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Otrasy doľahli až do indickej metropoly Dillí.

zemetrasenie ilu otrasy seizmograf 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Do zasiahnutej oblasti v okrese Badžura na severozápade krajiny boli podľa tamojšieho činiteľa vyslané na pomoc vojenské a policajné tímy. Na ženu, ktorá pri zemetrasení prišla o život, sa zrútil kameň uvoľnený otrasmi. Nepálske médiá zverejnili zábery s dobrovoľníkmi, ktorí odpratávajú trosky a hľadajú prípadných zavalených.

Ohnisko zemetrasenia sa podľa Geologického strediska Spojených štátov (USGS) nachádzalo v hĺbke 25 kilometrov viac ako 300 kilometrov od Káthmandú. Podľa jedného z úradníkov na mieste, ktoré zemetrasenie zasiahlo, vyhnali otrasy miestnych obyvateľov von z ich domovov.

Nepál zasiahla dve zemetrasenia o podobnej sile vlani v novembri. Prvú z nich si 9. novembra vyžiadalo šesť obetí. V krajine stále pokračuje obnova po dvoch veľkých zemetraseniach z roku 2015, pri ktorých zomrelo skoro 9000 ľudí, zničené boli celé mestá aj starobylé chrámy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok