Holokaust sa nesmie popierať, vyhlásila komisárka Rady Európy pre ľudské práva

ta3 tasr
24.1.2023 13:42

Holokaust musí byť navždy varovaním pre všetkých ľudí pred nebezpečenstvom nenávisti, bigotnosti, rasizmu a predsudkov. S odkazom na rezolúciu OSN si v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová pripomenula Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január.

Holokaust sa nesmie popierať, vyhlásila komisárka Rady Európy pre ľudské práva
TASR/AP

"Naša generácia a ďalšie generácie majú zodpovednosť odovzdávať ďalej pamiatku na obete a pozostalých po tejto obrovskej tragédii. Na systematické vraždenie šiestich miliónov Židov a stratené životy mnohých ďalších obetí, ktoré boli vystavené barbarstvu holokaustu, nemožno nikdy zabudnúť," uviedla Mijatovičová v oficiálnom vyhlásení.

Nemožno akceptovať ani popieranie alebo prekrúcanie holokaustu. Pre mnohých ľudí môžu byť tieto čísla ťažko uchopiteľné, dodala. "Za každým z čísel, ktoré tvoria hroznú štatistiku holokaustu, sa však skrýva život, nádeje, sny, identita a príbeh jednotlivca. Aby sme si skutočne uctili obete a pozostalých, musíme sa držať svojej ľudskosti a dôrazne čeliť akýmkoľvek pokusom o iných a dehumanizovať akúkoľvek osobu alebo skupinu," odkázala komisárka.

Spresnila, že k holokaustu viedla dehumanizácia a potláčanie kritických hlasov. Varovné signály boli odignorované a ľudia zatvárali oči pred eskalujúcim porušovaním ľudských práv. "Našou povinnosťou a povinnosťou budúcich generácií je dávať pozor a zastaviť procesy, ktoré v minulosti viedli ku genocíde a iným zverstvám, a zabezpečiť, aby sa podmienky, za ktorých takéto procesy prekvitajú, nemohli rozvíjať," odkázala Mijatovičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok