Samosprávy trápia vysoké ceny alternatívnych zdrojov energií. Starostovia tvrdia, že na nich vláda zabudla

ta3
24.1.2023 13:20

Samosprávy hlásia ďalšie problémy v súvislosti s cenami energií. Bojujú už aj s veľkým nárastom cien alternatívnych zdrojov. Najviac sa tento problém dotkol obcí, ktoré sú bez plynofikácie, alebo v minulosti prešli na obnoviteľné zdroje energií, napríklad využívaním štiepky alebo peliet. Starostovia tvrdia, že na nich vláda v súvislosti s kompenzáciami zabudla.

Obec Margecany v okrese Gelnica sa v roku 2010 odpojila od plynofikácie, aby eliminovala straty. Oproti predchádzajúcemu obdobiu, bolo pre nich kúrenie o 70 percent lacnejšie. Prišla súčasnosť, a tak peletkové palivo, ktoré dovtedy dovážali z Ukrajiny, sa odrazu stalo oveľa drahším. Teraz ho nakupujú o ceny prevyšujúce 275 percent. "Na tých, ktorí zabezpečujú teplo obnoviteľnými zdrojmi, sa pri kompenzáciách zabudlo," povedal starosta Margecian Igor Petrik.

Podobný problém má aj obec Veľký Lipník v Pieninách, ktorá na vykurovanie využíva biomasu. Obec sa dostala do situácie, keď má problém zabezpečiť teplo pre zdravotné stredisko. Niektoré obce podľa starostu Veľkého Lipníka Petra Labanta ostali bokom a štát im pomocnú ruku nepodáva. 

Predstavitelia ZMOS-u tvrdia, že tvrdia, že dlhodobo žiadajú o stretnutie s ministrom hospodárstva, zatiaľ však termín nedostali.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok