Nechcete sa viac hádať? Toto sú tri vety, ktoré ukončia každý spor

TA3/zm
31.1.2023 16:00

Niekto sa možno háda rád, ale väčšinou sa nechceme s osobami, na ktorých nám záleží púšťať do zbytočných sporov. V návale emócii skúste z pamäte vyloviť niektorú z týchto viet, ktoré by slovnú prestrelku mali ukončiť alebo aspoň zmierniť.

Nechcete sa viac hádať? Toto sú tri vety, ktoré ukončia každý spor
Pexels

Keď sa hádka vymkne spod kontroly, tieto vety fungujú ako záchranné koleso.

Dajme si pauzu

V prípade, že už rozhovor nie je konštruktívny a začínate s partnerom alebo inou osobou vyťahovať staré krivdy, mali by ste sa včas zastaviť. Veta „dajme si pauzu“ teda nenaznačuje vzťahovú odluku, ale prerušenie argumentovania. Na to, aby fungovala, ju však musíte povedať s pokojom v hlase, aby nevyvolala ďalšie emócie. Ak by ste dodali čo i len „toto nemá zmysel“, veta by automaticky nadobudla absolútne inú výpovednú hodnotu.

Rozumiem ti

Dať tak trochu za pravdu druhej strane funguje v hádke zázračne. Ak rozhovor zachádza do zbytočností a točíte sa v argumentácii dookola, toto sú slová, ktoré dokážu začarovaný kruh odmotať. Zvyčajne však treba za slovami porozumenia dodať aj to, čoho sa týkajú. Inak by mohli vyznieť prázdno.

Vnímam to inak

Nebojte sa v emocionálne vyhrotenom rozhovore vyjadriť aj nesúhlas. Opäť však ide o tón, ktorý použijete. Veta „vnímam to inak“ dokonca môže nasledovať po tej predchádzajúcej, teda „rozumiem ti“. Je celkom normálne, že ľudia majú rozdielny pohľad na vec. Podstatné je, aby akceptovali názor toho druhého a v prípade spoločnej záležitosti našli aj spoločné riešenie. Preto je znovu viac než obsah podstatná forma.  

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok