Nie je jogurt ako jogurt: Pred klasickým bielym dajte prednosť tomuto

TA3/zm
31.1.2023 08:00

Pri nákupe potravín zvyčajne rozhoduje cena, no ak sa snažíte dbať aj o kvalitu, nemali by ste sa pri výbere bielych jogurtov nechať zlákať akciou.

Nie je jogurt ako jogurt: Pred klasickým bielym dajte prednosť tomuto
Pexels

Biely jogurt je zdravšia alternatíva ako ovocný či s inou príchuťou, keďže ho doma môžete ochutiť čímkoľvek a viete, čo presne ste zjedli. Oproti klasickému má však jeden konkrétny druh oveľa viac výhod.

Grécky jogurt

Na pultoch predajní nájdete bežný biely jogurt a potom aj grécky jogurt, ktorý je rovnako bez príchutí. Prečo siahnuť práve po ňom a aký je rozdiel? V prvom rade by ste mali vedieť, že hoci naozaj tento druh mliečneho výrobku vznikol v Grécku, podľa receptúry ho môžu pripravovať aj mliekarne kdekoľvek na svete, takže pôvod jogurtu nezohráva pri kvalite rolu. Ale zloženie áno.

Viac bielkovín

Oproti klasickému bielemu jogurtu má grécky oveľa viac bielkovín. Bežne je to na sto gramov asi 4 gramy bielkovín, no v gréckom nájdete na rovnakú gramáž až približne 10 gramov bielkovín. Tie sú prospešné pri udržiavaní štíhlej línie, ale aj budovaní svalstva.

Viac vápnika

Mliečne výrobky obsahuj vápnik prospešný pre kosti, to je dobre známe. Podstatné však je, koľko ho v jogurte nájdete. A tu opäť vyhráva grécky. Pri výrobe klasiky sa používa na liter jogurtu rovnaké množstvo mlieka. No keď vzniká grécky jogurt, na liter finálneho produktu sú potrebné až 4 litre bielej tekutiny, čo sa odrazí na pomere vápnika v jogurte. Vždy preto študujte etiketu a riaďte sa podľa nutričných hodnôt, aby ste kupovali kvalitu prospešnú pre telo.

Dlhšie zasýti

Vyšší obsah bielkovín znamená aj to, že vás jogurt zasýti na dlhší čas. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov udržiava grécky jogurt konštantnú hladinu cukru v krvi. V praxi to znamená, že vás neprepadne vlčí hlad.

Všestranné využitie

A napokon ešte jeden argument, prečo siahnuť po gréckom jogurte, ktorý nemá nič spoločné s nutričnými hodnotami a zložením. Tento výrobok má v kuchyni všestranné využitie. Okrem klasickej konzumácie s ovocím alebo vločkami ho môžete využiť na prípravu rôznych dipov či omáčok, alebo skrátka jedál, pri ktorých potrebujete docieliť krémovú konzistenciu.

Témy: Jogurt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok