Poľsko oficiálne požiadalo Nemecko o súhlas s dodaním tankov Leopard 2 Ukrajine

ta3 tasr
24.1.2023 11:42

Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol v utorok poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Informujeme podľa správy z agentúry AFP.

Poľsko oficiálne požiadalo Nemecko o súhlas s dodaním tankov Leopard 2 Ukrajine
TASR/AP

"Nemci už dostali našu žiadosť o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Zároveň vyzývam nemeckú stranu, aby sa pripojila k našej koalícii krajín podporujúcich Ukrajinu tankami Leopard 2," napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že ide o bezpečnosť celej Európy.

Ukrajina  už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2. Poľsko a Fínsko sú ochotné poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2, ich dodanie však musí schváliť Berlín. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu uviedla, že Berlín nebude stáť v ceste, ak nejaká iná krajina požiada o povolenie na presun tankov Leopard 2 na Ukrajinu.
               

Nemecko posúdi žiadosť urgentne

Nemecko v utorok potvrdilo, že dostalo žiadosť Poľska o presun 14 tankov Leopard 2 na Ukrajinu. "Budeme sa touto žiadosťou zaoberať súrne, keďže je to potrebné," povedal hovorca nemeckej vlády. Informujeme podľa spávy z tlačovej agentúry AFP. Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým v utorok oznámil, že Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu.

Na základe nemeckých pravidiel pre kontrolu bojovej techniky musia krajiny, ktoré vlastnia výzbroj nemeckej výroby, požiadať Berlín o povolenie, ak ju chcú presunúť tretej strane, napríklad Ukrajine. Poľský premiér Mateusz Morawiecki predtým v utorok vyjadril nádej, že Berlín na žiadosť Varšavy odpovie rýchlo. "Dúfam, že odpoveď príde od nemeckej strany rýchlo, pretože Nemci sú zdržanliví, vyhýbaví a správajú sa spôsobom, ktorý je ťažké pochopiť," uviedol Morawiecki. Odpovedal tak na otázku, koľko času dá Varšava Berlínu na odpoveďl.

Zároveň dodal, že je jasné, že Nemecko nie je ochotné poskytnúť Ukrajine širšiu pomoc. "Čo to znamená? Znamená to strach, nejaké nie celkom pochopiteľné obavy alebo vieru, že vzťahy s Ruskom sa môžu vrátiť do normálu?" spýtal sa Morawiecki. Poľský premiér poukázal tiež na to, že Nemecko je najväčšou európskou ekonomikou a malo by viac prispievať koalícii krajín, ktoré pomáhajú Ukrajine.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok