Vo veci dodania tankov Leopard Ukrajine nenastala žiadna zmena, vyhlásil nemecký minister obrany

ta3 čtk
24.1.2023 10:26

V otázke možného dodania nemeckých tankov Leopard ukrajinskej armáde zatiaľ nenastala žiadna zmena.V utorok to po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Stoltenberg však poznamenal, že vo veci tankov očakáva rýchle rozhodnutie.

Vo veci dodania tankov Leopard Ukrajine nenastala žiadna zmena, vyhlásil nemecký minister obrany
TASR/AP

Pistorius novinárom tiež povedal, že preverovanie dostupnosti moderných tankov Leopard 2 v zásobách nemeckej armády a zbrojného priemyslu je takmer hotové. Podľa televízie ntv to znamená, že výsledok by mohol byť známy možno ešte v utorok. 

"V otázke tankov zatiaľ nie je nový postoj," povedal Pistorius. Nemecko čelí rastúcemu tlaku, aby poskytlo svoje tanky ukrajinskej armáde, prípadne aby umožnilo spojencom, ktorí tieto tanky majú, aby ich odovzdali Ukrajine.

Nemecký minister obrany povedal, že sa pripravuje na možnosť nemeckého súhlasu s dodávkami a tiež na prípadné schválenie odovzdania leopardov Ukrajine z tretích krajín. "Pripravujem sa, aby sme mohli konať rýchlo," vyhlásil. Spojenci tak podľa neho už teraz môžu začať s potrebným výcvikom ukrajinských tankistov. Pistorius zdôraznil, že Nemecko je po USA spolu s Britániou najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci Ukrajine. Nemecký minister zopakoval, že v rámci jarného balíčka poskytne Nemecko ukrajinským silám výzbroj za takmer 1,1 miliardy eur. "Celkom som tak poskytli pomoc za 3,3 miliardy eur," dodal Pistorius.

Súčasťou nemeckého jarného balíka sú samohybné protilietadlové kanóny Gepard alebo systémy protivzdušnej obrany Patriot a IRIS-T SLM s potrebnou muníciou, zahrnutý je však aj výcvik ukrajinských vojakov.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Stoltenberg je presvedčený, že otázka tankov bude čoskoro vyriešená. Uviedol, že tanky Ukrajina potrebuje na obranu a na opätovné dobytie svojich oblastí okupovaných Ruskom. Konečné rozhodnutie musí podľa neho urobiť nemecký kancelár Olaf Scholz. Ten opakovane zdôrazňuje, že Nemecko bude v otázke dodávok zbraní konať v prísnej zhode so spojencami.

Šéf NATO na rokovaní tiež ocenil jednotu spojencov a ich ochotu zásobovať Ukrajinu zbraňami. "Putin musí vedieť, že na bojisku nezvíťazí," povedal Stoltenberg o ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi, ktorý vlani vo februári inváziu na Ukrajinu nariadil.

Súhlasil s ním aj Pistorius, podľa ktorého spojenci musia urobiť všetko nevyhnutné, aby Ukrajine pomohli a aby zároveň Rusku jasne demonštrovali svoju jednotu. "NATO sa ale nesmie stať bojujúcou stranou," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok