Minister Rakušan chce meniť režim na česko-slovenských hraniciach postupne

ta3 čtk
24.1.2023 09:40

Minister vnútra Vít Rakušan (STAN) nechce zmeniť režim na česko-slovenských hraniciach skokovo. Na stredajšom zasadnutí vlády navrhne, aby po ďalších desať dní na kontrolách zostali len policajti, zo služby budú stiahnutí vojaci a colníci. Rakušan to v utorok povedal novinárom pri návšteve policajného prezídia. Bez ďalšieho rozhodnutia vlády by kontroly skončili v noci zo stredy na štvrtok.

Minister Rakušan chce meniť režim na česko-slovenských hraniciach postupne
TASR - Lukáš Grinaj

Vláda rozhodla kvôli rastúcej migrácii najmä Sýrčanov, ktorí využívajú SR ako tranzitnú krajinu, o dočasnom obnovení kontrol na hranici so Slovenskom vlani 26. septembra. Policajti a colníci sa na 27 bývalých česko-slovenských hraničných priechodoch aj takzvanej zelenej hranici na pomedzí oboch štátov objavili o tri dni neskôr. Pôvodne na desať dní, neskôr kabinet premiéra Petra Fialu (ODS) kontroly opakovane predĺžil. Posledný zhruba mesiac, od 21. decembra, je režim miernejší a kontroly sú už len náhodné.

V októbri kabinet v nariadení rozhodol, že na hraniciach môže policajtom pomáhať maximálne 80 vojakov a 60 colníkov. Počty sa postupne znížili, podľa aktuálnej podoby nariadenia z 21. decembra sa na plnenie úloh polície na hraniciach povoláva najviac 40 vojakov v činnej službe a 20 príslušníkov Colnej správy SR. Do konca minulého roka policajti pri kontrolách odhalili 9404 utečencov a 140 prevádzačov. Skontrolovali asi 2,5 milióna ľudí.

Cudzinecká polícia vlani odhalila pri migrácii 29.235 cudzincov, o 18.065 viac ako v roku 2021. Významný nárast zaznamenala pri tranzitnej migrácii, ktorej sa z celkového zisteného počtu dopustilo 21.852 utečencov. Najviac nelegálne sa zdržiavajúcich cudzincov policajti odhalili v Juhomoravskom kraji, v Zlínskom kraji av Prahe.

Najviac utečencov, cez 9000, policajti odhalili v septembri, najmenej, 560, ich zistili vo februári. Po zavedení kontrol počet odhalených migrantov klesol, v októbri ich bolo cez 6000, v novembri takmer tritisíc av decembri necelých 600.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok