Napriek stratám ďalej útočia. Ruské jednotky chcú získať nadvládu nad celou Doneckou oblasťou

ta3 čtk
24.1.2023 08:03

Ruské jednotky napriek veľkým stratám ďalej útočia pri Bachmute a Avdijivke s cieľom ovládnuť celú Doneckú oblasť, uviedol v utorok v pravidelnom hlásení ukrajinský generálny štáb. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj podľa serveru The Kyiv Independent povedal, že ruské vedenie chce, aby armáda získala kontrolu nad Doneckou oblasťou do marca.

Počas ofenzívy sa pravdepodobne ruská armáda tiež pokúsi obnoviť kontrolu nad najvýchodnejšími časťami Luhanskej oblasti, ktoré sa Ukrajine podarilo oslobodiť, doplnil Skibickyj. Generálny štáb ukrajinskej armády ale uviedol, že v niektorých obciach Luhanskej oblasti už desať dní pozoruje znižovanie počtu ruských vojakov. Okupačná správa Luhansku, jedného z najväčších miest na Donbase, navyše podľa informácií štábu evakuuje rodiny vojakov ruského druhého armádneho zboru späť do Ruska. Rozširuje sa aj prax, kedy sú do prednej línie v Luhanskej oblasti posielaní mobilizovaní vojaci, zatiaľ čo profesionáli sa "zo všetkých síl snažia zostať v tyle".

V ruskom armádnom vedení pravdepodobne pretrvávajú rozpory, zatiaľ čo sa nedávno menovaný náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov snaží presadiť svoju autoritu, uviedlo v utorok britské ministerstvo obrany. Jeden z kľúčových ruských operačných veliteľov zapojených do invázie na Ukrajinu, Michail Teplinskij, bol podľa ministerstva zrejme odvolaný. Teplinskij viedol vlani v novembri v teréne relatívne úspešné stiahnutie zo západného brehu rieky Dneper av Rusku si vyslúžil uznanie ako schopný a pragmatický vojenský líder. Nie je celkom jasné, či Teplinský naďalej zostáva na svojom druhom poste ako šéf výsadkových vojsk.

Podľa generálneho štábu ruské jednotky za posledný deň vykonali deväť raketových útokov na obce v Charkovskej, Doneckej a Záporožskej oblasti a pokračujú v delostreleckom ostreľovaní. Pri Kupjansku sa podľa neho ukrajinským obrancom podarilo ruský útok odraziť. Pri Lymane, Novopavlivke aj v smere na Cherson zostávajú ruské jednotky v defenzíve, uviedlo vedenie ukrajinských síl, podľa ktorého ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešok zostrelila tri ruské bojové vrtuľníky Ka-52.

Pri ruskom ostreľovaní mesta Časív Jar, ktoré leží neďaleko Bachmutu, zomrel podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka najmenej jeden človek, ďalší dvaja sú zranení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok