Porota uznala za vinných štyroch členov milície Oath Keepers, hrozí im až 20 rokov väzenia

23.1.2023 21:37

Porota vo Washingtone v pondelok uznala za vinných štyroch členov krajne pravicovej milície Oath Keepers (Strážcovia prísahy) v súvislosti s nepokojmi v budove Kapitolu zo 6. januára 2021. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, čo bol za vínneho označený aj zakladateľ milície Stewart Rhodes.

Porota uznala za vinných štyroch členov milície Oath Keepers, hrozí im až 20 rokov väzenia
TASR/AP

Verdikt je ďalším významným víťazstvom pre americké ministerstvo spravodlivosti, napísala agentúra Reuters. Dvanásťčlenná porota uznala Davida Moerschela, Josepha Hacketta, Roberta Minuta a Edwarda Valleja za vinných z rozvratného sprisahania. Všetci boli tiež uznaní vinnými aj z ďalších trestných činov. Za rozvratné sprisahanie hrozí v USA až 20 rokov väzenia.

Pri spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu, ktorá sa chystala formálne potvrdiť víťazstvo súčasného amerického prezidenta Joea Bidena vo voľbách, na Kapitol 6. januára 2021 zaútočili priaznivci vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Ten po voľbách začal bez dôkazov tvrdiť, že hlasovanie sprevádzali rozsiahle volebné podvody a že mu demokrati víťazstvo "ukradli".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok