Karty by sa mali čo najskôr rozdať nanovo. Septembrový termín volieb nie je ideálny, uviedla Kolíková

ta3/Dominik Pálka
23.1.2023 20:34

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) nepovažuje za ideálne, že vláda padla a môže ešte takmer rok vládnuť. V relácii Téma dňa povedala, že by privítala skorší termín predčasných volieb.

kolikova_3.jpg
TA3

Predstavitelia bývalej koalície sa dohodli na predčasných voľbách. Konať sa budú 30. septembra. Na ich uskutočnenie je ale ešte potrebné zmeniť Ústavu SR. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) tvrdí, že potrebných 90 hlasov má. Opozícia dohodu kritizuje.

Kolíková uviedla, že sa dohodli na tom, aby zmena ústavy, ktorá by bola prijatá parlamentom, obsahovala ustanovenia, ktoré umožnia predčasné ukončenie funkčného obdobia parlamentu. 

"Dohodli sme sa aj na tom, že volebný systém bude možné meniť len kvalifikovanou väčšinou. Ako sa mení aj ústava," dodala. Myslí si, že na zmenu volebného systému je potrebná široká zhoda.  

Karty sa musia rozdať nanovo

"Ľudia by mali dostať čo najskôr možnosť, aby nanovo rozdali karty. Septembrový termín nepovažujem za ideálny. Jednoducho padla vláda, aby sme sa dohodli na skrátení funkčného obdobia parlamentu, tak potrebujeme 90 hlasov na zmenu ústavy," uviedla exministerka. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok