Minulý rok bol na Slovensku piaty najteplejší od roku 1931. Priemerná teplota bola 9,5 stupňa Celzia

ta3 TASR
23.1.2023 15:26

Minulý rok bol na Slovensku piaty najteplejší od roku 1931. Taktiež bol piaty najchudobnejší na zrážky od roku 1881. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Najteplejšia noc
TASR/Roman Hanc

"Rok 2022 bol na Slovensku na základe priestorovej priemernej ročnej teploty vzduchu od roku 1931 tiež piaty najteplejší s hodnotou 9,5 stupňa Celzia, pričom ešte teplejšie bolo v rokoch 2014, 2018, 2019 a 2015," uviedol SHMÚ. Priblížil, že hodnoty priestorovej priemernej ročnej teploty vzduchu vyššie ako deväť stupňov Celzia sa takmer výlučne sústreďujú v období od roku 2000.

Vlani bolo o niekoľko milimetrov viac zrážok ako v roku 2003, ktorý bol na konci jari a v lete mimoriadne teplý, s nedostatkom zrážok a suchom. "Bilancia zrážok v roku 2022 na Slovensku by dopadla ešte negatívnejšie, ak by sa nevyskytli obdobia s výdatnými zrážkami v posledných troch týždňoch septembra a v niektorých dňoch decembra," skonštatovali meteorológovia.

Súčasne ovplyvnili ročný úhrn zrážok búrkové lejaky, a to predovšetkým v letných mesiacoch. Meteorológovia poukazujú, že sa tak mení ročný režim hodnôt časových radov zrážok. V obdobiach výskytu zrážok častejšie prší, respektíve sneží s vyššou intenzitou, v porovnaní s minulosťou. "Toto má vplyv na to, že začínajú pribúdať mesiace s mimoriadne nadnormálnymi, napríklad september 2022, a mimoriadne podnormálnymi, napríklad október 2022, úhrnmi zrážok na úkor mesiacov s normálnymi zrážkami," zhodnotil SHMÚ.

Poukazuje aj na tohtoročný január, ktorého mesačný úhrn zrážok by sa mohol zaradiť medzi zrážkovo najbohatšie januáre na Slovensku v histórii meteorologických meraní. "Nasledoval by tak po viacerých mesiacoch na konci roka 2021 a v priebehu roka 2022, ktoré sa, naopak, vyznačovali výraznejším nedostatkom zrážok," poznamenali meteorológovia s tým, že toto je ďalší príklad prejavov klimatickej zmeny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok